Fietsers testen de vernieuwde weg, met gedeputeerde Harry van der Maas en Lieven Theune voorop. FOTO JAN-KEES DE MEESTER
Fietsers testen de vernieuwde weg, met gedeputeerde Harry van der Maas en Lieven Theune voorop. FOTO JAN-KEES DE MEESTER Foto: Jan-Kees de Meester

Langeweg is nu een 'prachtige, witte loper'

ARNEMUIDEN - De vernieuwde hoofdrijbaan en fietspaden van de Langeweg (N665) tussen Lewedorp en Arnemuiden zijn donderdagmiddag officieel geopend. Het twee kilometer lange traject is afgelopen maanden grondig onder handen genomen om de weg veiliger te maken.

DOOR JAN-KEES DE MEESTER

De afgelopen weken heeft de Langeweg een complete metamorfose ondergaan ten behoeve van de verkeersveiligheid. Volgens de provincie Zeeland - opdrachtgever voor de reconstructie van de weg - is de N665 veiliger gemaakt zonder grote impact voor het landschap.

Drempels
De infrastructuur van de Langeweg is volledig op de schop gegaan. Het fietspad van de N665 is verbreed van 1,20 naar 2,20 meter. Daarnaast is de snelheidslimiet van de hoofdrijbaan verlaagd van tachtig naar zestig kilometer per uur, omdat de weg de status heeft gekregen van erftoegangsweg vanwege het volgens de provincie Zeeland relatief weinige verkeer op de weg tussen Lewedorp en Arnemuiden. Om te hard rijden tegen te gaan is ook de breedte van de rijbaan aangepast van 6,60 naar 5,50 meter en zijn er diverse drempels aangebracht.
Een berm van anderhalve meter breed ligt tussen de hoofdrijbaan en het fietspad en die wordt deels verhard met doorgroeistenen.

Noodzaak
Volgens gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland was het hard nodig om de Langeweg aan te pakken en veiliger te maken. "De provincie moet soms scherpe keuzes maken, maar hier was duidelijk sprake van nut en noodzaak", sprak Van der Maas de aanwezigen toe. "De situatie was niet verkeersveilig. De fietsers en aanwonenden zijn na de herinrichting de grote winnaars."


'Het was
hier vroeger
levensgevaarlijk'


Lieven Theune fietst regelmatig over het fietspad langs de Langeweg. "Een toepasselijke naam", vindt hij. "Letterlijk én figuurlijk, want het was ook een lange weg vóór de belabberde toestand van de fietspaden werd aangepakt. Maar nu ligt er een prachtige witte loper van Arnemuiden tot Lewedorp. De provinciebestuurders verdienen daarvoor een groot compliment." Theune greep in zijn toespraak nog terug op de onveiligheid voor de herinrichting. "Het was vaak levensgevaarlijk. Ik heb regelmatig gezien dat wielrenners om in te halen door de berm de weg op gingen. Een weg waar vaak veel te hard werd gereden."

Sisser
Winkeleigenaar en fruitteler Jaco Elenbaas beaamt de ervaringen van Theune. Hij woont in de bocht langs de weg. "Er zijn hier voor ons bedrijf veel ongelukken gebeurd, met als dieptepunt een dodelijk ongeval. Dan hebben we het nog niet over de talloze situaties die met een sisser afliepen."


Strooien
Sinds eind september was de Langeweg afgesloten voor het verkeer vanwege de werkzaamheden. Denny de Meulmeester was tijdens het project werkvoorbereider voor de provincie Zeeland. "De fietspaden waren voorheen zo smal dat fietsers elkaar niet konden inhalen", aldus De Meulmeester. "Officieel waren de fietspaden 1,20 meter breed, maar de begroeiing aan weerskanten nam daarvan al gauw twintig centimeter in beslag." De smalle paden konden volgens De Meulmeester ook niet worden bestrooid in perioden van vorst, omdat er geen strooivoertuigen op pasten. "Als de fietspaden glad waren, gingen fietsers soms de rijbaan op. Nu is er een veilige verkeersoplossing voor zowel fietsers als bestuurders van motorvoertuigen." [l]