dirigente Gunita Kronberga.
dirigente Gunita Kronberga. Karina Kaminska

Letse Cultuurdagen in Roosendaal

ROOSENDAAL - Letland bestaat 100 jaar. Het land staat bekend om haar zang- en danscultuur. Eens in de vijf jaar vindt het internationale zang- en dansfestival in de hoofdstad Riga plaats. Uniek in haar soort met zo'n 30.000 deelnemers. Het festival staat op de Unesco werelderfgoedlijst.

Dit jaar wordt het festival extra groots aangepakt. Het is een eer net als bij de Olympische spelen,om deel te mogen nemen aan dit festival. In de aanloop vinden al 2 jaar lang voorrondes plaats, verspreid over de hele wereld voor mensen met een Lets paspoort. Als laatste gaan deelnemers van het vaste land van Europa proberen een deelnemersticket te vergaderen. Het festival vindt plaats van 30 juni tot en met 8 juli.
In Roosendaal woont de Letse dirigente Gunita Kronberga. Door haar grote vakbekwaamheid naast veel enthousiasme, weet ze haar zeven koren waar ze de muzikale leiding over heeft, het plezier van zingen deskundig over te brengen. Dat muziekvirus dat haar in Letland , met de paplepel is ingegeven, is voor de Letse Ambassadrice in den Haag niet onopgemerkt gebleven. Toen er dan ook door de European Latvian Association gezocht werd naar iemand die de voorronde voor de landen van het vaste land van Europa zou kunnen organiseren, is Gunita Kronberga gevraagd dit mee op zich te willen nemen. Dit betekent dat van 23 tot en met 25 februari de Letse Cultuurdagen in Roosendaal zullen plaatsvinden. Bijzonder! De organisatie die Gunita helpt met de voorbereidingen ziet de komst van een paar honderd musicerende Letse mensen naar Roosendaal die het eeuwfeest als zelfstandig land vieren, als een mooi cultureel cadeau aan de stad Roosendaal die 750 jaar bestaat. Een Letse tv ploeg maakt opnames die later in het jaar in Letland zullen worden uitgezonden.

Programma
Het programma met deelname van zo'n 250 Letten ziet er als volgt uit:
Vrijdag 23 februari: Officiele opening van de Letse Cultuurdagen in aanwezigheid van diverse hoogwaardigheidsbekleders w.o. de Letse Minister van Cultuur. De opening heeft een besloten karakter.
Zaterdag 24 februari: 10.00-15.00 uur: dansworkshops olv Letse choreografen: buurthuis Keijenburg; 10.00-16.00 uur : zangrepetities olv Letse dirigenten: St. Jan; 19.30-22.00 uur: Groot concert de St. Jan .
Zondag 25 februari: 10.00-16.00 uur : gezinsdag in theater de Kring. In de Kleine Zaal vinden doorlopend gastoptredens plaats van de Letse dansgroepen. In de foyer is een markt ingericht met Letse produkten. Voor de kinderen worden er diverse activiteiten georganiseerd.

Groot concert
Enkele honderden bezoekers in Roosendaal hebben in 2013 kunnen genieten van het vocaal damesensemble 'Latvian Voices. Door de grote vraag naar deze professionele zangeressen wereldwijd, wist de organisatie dat hun komst naar Roosendaal indertijd eenmalig zou zijn. Nu zij als vertegenwoordigsters van de Letse zang gevraagd zijn om deel uit te maken van de Letse cultuurdagen in aanloop naar het grote festival in Riga, heeft de organisatie het geluk dat zij opnieuw naar Roosendaal komen. De Latvian Voices verzorgen in de St. Jan het eerste deel van het concert op zaterdag 24 februari aanvang 19.30 uur. Daarna zullen de aanwezige Letse zangers/zangeressen, zo'n 200 personen, een muzikaal programma brengen met Letse koormuziek. Entreebewijzen voor dit bijzondere concert kunnen uitsluitend bij de VVV worden gekocht vanaf vrijdag 26 januari.[l]

dirigente Gunita Kronberga