De gevel laat straks de kloostertuin zien. FOTO WURCK EN BEDAUX DE BROUWER
De gevel laat straks de kloostertuin zien. FOTO WURCK EN BEDAUX DE BROUWER Foto: Wurck en Bedaux de Brouwer

Kloostertuin in zonnepanelen op gevel

ROOSENDAAL - Met behulp van zonnepanelen is volgend jaar een afbeelding van de kloostertuin te zien op het Mariadal Klooster in Roosendaal.

DOOR MURA KUIJPERS

"Het idee van de architect is om op een aantal gevelelementen een afbeelding van de kloostertuin te zetten zoals het vroeger was", vertelt Guust Verpaalen, eigenaar Kameleon Solar. In het monumentale gebouw ontwikkelt BVR een mix van wonen en zorg. Ook komen er dus zonnepanelen op het klooster, waarvoor het Roosendaalse bedrijf gevraagd is. Eerder maakte de ondernemer al zonnepanelen met bijvoorbeeld afbeeldingen van Van Gogh of het melkmeisje van Vermeer. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bedrijf kan het voor je maken. "Je ziet steeds meer gebouwen die een te klein dakoppervlakte hebben om de standaard aan zonne-energie op te wekken. Dan komt de gevel in zicht, maar zonnepanelen daarop worden vaak gezien als niet mooi, zelfs lelijk."

Elke kleur

Om daarop in te spelen heeft het bedrijf zonnepanelen ontwikkeld waar je elke kleur op kunt toepassen en daarmee elke afbeelding kunt tentoonstellen. "We werken met keramische print, waarbij je gekleurde glasdeeltjes meesmelt tijdens het harden van het glas. Een idee uit de reclamewereld."

Bushaltes

Niet alleen op gevels vinden de zonnepanelen hun weg, maar bijvoorbeeld ook op bushaltes. "Het elektriciteitsnetwerk is in Nederland best goed, maar als je in het buitengebied een bushokje moet wegzetten, moet je dure kabels gaan trekken voor elektriciteit. Met solar kun je dat voorkomen." Het enige 'nadeel' van gekleurde panelen is dat hieruitl zo'n 25 procent minder vermogen wordt gehaald. Maar beter iets dan niets, aldus Verpaalen. "Een gevel van steen wekt helemaal niets op."[l]