De DigiTuin in het Bravis Ziekenhuis wordt vrijdag officieel geopend door een zorgrobot. FOTO BRAVIS
De DigiTuin in het Bravis Ziekenhuis wordt vrijdag officieel geopend door een zorgrobot. FOTO BRAVIS Foto: Bravis Ziekenhuis

Zorginnovaties centraal tijdens e-healthweek in Roosendaal

ROOSENDAAL - Een inspiratiebijeenkomst, een pitchevent, de voorronde van de Nationale Zorginnovatieprijs en de opening van de DigiTuin bij het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal. Van 20 tot en met 26 januari staat Roosendaal volledig in het teken van de e-healthweek. Een speciale week waarbij het Care Innovation Center samen met partners aandacht besteed aan digitale innovaties binnen de zorg.

DOOR REMKO VERMUNT

De mensheid wordt steeds (gezonder) ouder en blijft ook steeds langer zelfstandig thuis wonen. Toch komt er bij veel ouderen een moment waarop er problemen ontstaan, omdat ze bepaalde zaken niet meer zelf kunnen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van hulpmiddelen die ervoor zorgen dat ouderen toch thuis kunnen blijven wonen, maar veel van deze hulpmiddelen zijn niet bekend bij het grote publiek. Tijdens de tweede editie van de e-healthweek, een initiatief vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wordt daarom ingezet op het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg.

Zo wordt maandag 22 januari een speciaal pitchevent gehouden waarbij belangstellenden kennis kunnen maken met innovaties die het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan Obli, een apparaat dat er zorg voor draagt dat men genoeg drinkt. Hij weegt het gewicht van het flesje, dus het alarm stopt pas als je er echt uit gedronken hebt. Er zijn speciale brillen voor mensen met dyslexie, speciale armbandjes voor ouderen zodat ze altijd iemand kunnen bereiken, rolstoelen die omgebouwd kunnen worden naar rollator en ga zo maar door. Na het pitchevent is het tijd voor de voorronde van de Nationale Zorginnovatieprijs. "Uit de inzendingen is een selectie gemaakt van innovaties die zich mogen presenteren tijdens de regionale voorronde. Voor de regio Midden- en West-Brabant zijn de Röntgendokters, Gezondheidsmeter PGO, Wanderwatch en Dayclocks geselecteerd." Een onafhankelijke jury bepaalt wie er doorgaat naar de landelijke finale tijdens het Health Valley Event op 15 maart in Utrecht.

'Tegenwoordig kun je
je dokter spreken
via de webcam'

Inspiratiebijeenkomst
Dinsdag 23 januari wordt een inspiratiebijeenkomst gehouden met als thema 'Samen beter!'. "Nederland kampt met een groot tekort aan wijkverpleegkundigen. Daarom is het belangrijk om samen te inventariseren hoe we de zorg slimmer kunnen organiseren." Tijdens de bijeenkomst gaan wijkverpleegkundigen en verzorgenden in gesprek met cliënten en mantelzorgers. Ervaringen, behoeften en wensen staan daarbij centraal. Op woensdag 24 januari is er dan nog de kans om zelf kennis te maken met een paar van die zorginnovaties tijdens een inloopdag bij het Huis van Morgen. Inwoners, mantelzorgers, vrijwilligers en studenten kunnen hierbij kennismaken met slimme toepassingen in het Huis van Morgen. Daarnaast wordt de VR bril gedemonstreerd.

DigiTuin

Het klapstuk van deze week is de opening van de DigiTuin bij het Bravis Ziekenhuis op vrijdag 26 januari om 12.00 uur. Dit is een informatiepunt voor alle patiënten over digitale mogelijkheden in de zorg. "Tegenwoordig kun je je dokter spreken via de webcam, helpt een virtuele bril je van je prikangst af en zijn er diverse apps die je begeleiden door je zorgproces in het ziekenhuis. Maar hoe vind je je weg in deze nieuwe wereld? En zijn je medische gegevens wel veilig? In de DigiTuin helpen speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers bij het verkennen van de mogelijkheden en geven antwoord op vragen." Bovendien worden er in de DigiTuin steeds wisselende innovatieve producten geëtaleerd om patiënten hiermee kennis te laten maken. Ter gelegenheid van deze opening wordt van 12.30 tot 16.00 uur een innovatiemarkt gehouden in de centrale hal van het ziekenhuis. "Diverse bedrijven geven informatie over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de zorg."

Kijk voor meer informatie over de e-healthweek en de DigiTuin op www.cic-westbrabant.nl [l]