Wijkwerkers, bewoners en belangstellenden, iedereen is welkom in de Broedplaats FOTO REMKO VERMUNT
Wijkwerkers, bewoners en belangstellenden, iedereen is welkom in de Broedplaats FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Broedplaats geeft nieuw elan aan Langdonk

ROOSENDAAL - De wijk Langdonk heeft als enige wijk in Roosendaal geen buurthuis, maar met de komst van de 'Broedplaats' is dat volgens opbouwwerker Ad van de Vrede ook helemaal niet meer nodig. Aan de Lindenburg 82, naast de in-/uitgang van het winkelcentrum, zit sinds dinsdag de broedplaats: een unieke plek in Roosendaal waar verschillende instanties maar vooral ook bewoners samen kunnen komen om o.a. ideeën uit te wisselen.

DOOR REMKO VERMUNT

Het is ongeveer een half jaar geleden dat het idee ontstond om een trefpunt op te zetten in de wijk Langdonk, waar bewoners en wijkwerkers terecht kunnen voor hulp, wijkinfo, inspiratie en overleg. Het Bewonersplatform, WijZijn, Wegwijs en AlleeWonen sloegen de handen ineen met als resultaat: een pand in de Lindenburg waar inwoners van de wijk samen kunnen komen. "Het is niet de bedoeling dat men hierheen komt om met z'n allen koffie te gaan drinken", legt Van de Vrede (WijZijn) uit. De Broedplaats heeft drie functies: Het is een wijkinformatiepunt. "Een soort sociale VVV, dus als je een vraag of klacht hebt en je weet niet bij wie je moet zijn, dan kunnen we je verder helpen." Daarnaast moet het trefpunt een plek worden waar bewoners met ideeën kunnen komen voor de wijk en als laatste is het pand in de Lindenburg handig voor onmoeting met verschillende wijkpartners. Kort gezegd moet de Broedplaats een ontmoetingspunt worden van alle inwoners en betrokkenen in de wijk. "Activiteiten kunnen gehouden worden in andere, reeds bestaande accommodaties zoals De Wieken, Levensschool en/of andere scholen."

Kennismaken

Afgelopen dinsdag gingen de deuren officieel open, maar in de dagen daarvoor bleek het trefpunt al een aanzuigende werking te hebben. "De deuren stonden natuurlijk al open omdat we nog aan het klussen waren, dus buurtbewoners kwamen gelijk een kijkje nemen." Volgens Peet van Biljouw (Straathoekwerker) is meteen het eerste contact gelegd. "Een vrouw vertelde dat ze soms overlast ervaart van jongeren, maar ze durft zelf niet zo goed op de jongeren af te stappen. Omdat ik vanuit mijn werk vaak met jongeren in gesprek ga, hebben we afgesproken dat we samen een keer op hen afstappen." Het is één van de voorbeelden van de ontmoetingen die kunnen ontstaan in het trefpunt. Spannend vinden Van de Vrede en Van Biljouw het wel. "Het vraagt van ons als professionals ook een soort omdenken. Normaal laten we mensen naar ons kantoor komen, maar nu ontmoeten we ze in de Broedplaats. Daarnaast zijn we heel erg gewend om zaken op te lossen voor bewoners, maar we proberen steeds meer bewoners iets zelf op te laten lossen. We moeten bewoners zelf in het kracht zetten en niet laten leunen op instanties."

Activiteiten

Er worden in principe geen structurele activiteiten georganiseerd in het trefpunt en er zijn vooralsnog geen vastgestelde openingstijden. "Maar als we bijvoorbeeld weten dat de wijkagent volgende week langskomt om in gesprek te gaan met bewoners, dan kunnen we dat via de Facebookpagina Langdonk laten weten", stelt Mikel van Benthem. Uiteindelijk is het de bedoeling dat bewoners zelf een soort sociale agenda gaan samenstellen. "We mogen twee jaar in dit pand verblijven en daarna moet het project zichzelf bedruipen. Bewoners moeten het dan zelf oppakken en gelukkig gebeurt dat ook al. Eén van de bewoners bood zelfs al aan om gastvrouw te zijn. Willen de bewoners dat het trefpunt in de avonduren open is? Dan gaan we dat regelen." Wat wel zeker is, is dat Buurtpreventie Roosendaal op dinsdag- en donderdagochtend aanwezig zal zijn in het pand. "Mensen kunnen bij ons terecht om zich aan te melden, maar ze kunnen ook materialen ophalen voor de buurtpreventie", vertelt Ron Zwaal namens buurtpreventie Roosendaal. Ook de wijkzuster kan terecht in de Broedplaats, net als bewonersplatform Langdonk, werkgroep Langdonk Schoon, Langdonk voor Elkaar en andere groepen. "Laat iedereen maar komen. Het trefpunt is er echt voor de hele wijk."

Oproep!

De naam 'Broedplaats' is volgens Van de Vrede een tijdelijke naam. Hij roept inwoners op om zelf een naam te bedenken voor het nieuwe trefpunt. Stuur uw ideeën in vóór 31 januari 2018 via ad.vandevrede@wijzijntraversegroep.nl. [l]