Je kan straks sparen voor verschillende kortingen in de Roosendaalse binnenstad. FOTO REMKO VERMUNT
Je kan straks sparen voor verschillende kortingen in de Roosendaalse binnenstad. FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Roosendaal start met eigen 'Airmiles'

ROOSENDAAL - Als de gemeenteraad akkoord gaat met een investering van nog eens 430.000 euro dan verwacht wethouder Cees Lok eind maart of begin april te kunnen starten met de Roosendaalse Airmiles. "Twee jaar geleden wonnen we de titel 'Slimste Binnenstad van Nederland' en dit is een vervolg op het traject dat we destijds hebben ingezet", vertelt wethouder Lok.

DOOR REMKO VERMUNT

Onder de naam Loyalty kunnen inwoners van de gemeente Roosendaal straks een speciaal pasje krijgen. "We zijn bezig om zoveel mogelijk ondernemers warm te krijgen voor dit idee, maar inmiddels doen zo'n vijftig tot zestig winkeliers al mee", legt de wethouder uit. Wie het pasje afgeeft bij de deelnemende winkeliers kan sparen voor verschillende kortingen. "Dat kan een korting zijn voor de winkel waar je net een aankoop hebt gedaan, maar je kan bijvoorbeeld ook sparen voor een bakje koffie bij een andere ondernemer."

Parkeren

De gemeente Roosendaal wil er ook naartoe dat je de gespaarde kortingen kan inzetten voor een uitrijkaart voor de parkeergarage. "Het is een bonussysteem waarbij een aankoop wordt beloond." Hoewel de gemeente het systeem eerst gaat uitrollen in de binnenstad, moeten ook winkeliers van buiten het centrum gebruik kunnen maken van het systeem. "Hoe meer ondernemers zich hierbij aansluiten, hoe meer het gaat leven."

Ontwikkeling

De gemeenteraad heeft in 2017 al een bedrag van 200.000 euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de software, maar de totale ontwikkeling van het bonussysteem kost ongeveer 1,7 miljoen euro. "De provincie heeft laten weten erg gecharmeerd te zijn van het plan en zij willen vijftig procent van de kosten op zich nemen." Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen week al een besluit genomen over het vervolg van dit systeem, dus nu is de gemeenteraad aan zet.

'Het is een bonussysteem
waarbij een aankoop
wordt beloond'

Hen wordt door het college gevraagd om bovenop de twee ton die ze eerder beschikbaar hebben gesteld, nu nog eens 430.000 euro in te leggen voor Loyalty. Het bedrag wat dan nog overblijft (260.000 euro) wordt neergelegd door de binnenstadsvereniging Collectief Roosendaal.

Smart Retail

Het introduceren van het bonussysteem staat niet op zichzelf. De gemeente gaat de komende tijd ook de mogelijkheden bekijken om gratis wifi aan te leggen in de binnenstad. Dit alles gebeurt in het teken van Roosendaal Smart Retail City. "We willen digitale technologie toepassen op het gebied van retail in de binnenstad." Eerder gebeurde dat al in de vorm van het Living Lab op de Nieuwe Markt in Roosendaal.

Nieuwe markt

"Bij de herinrichting van de Nieuwe Markt hebben we verschillende digitale ontwikkelingen toegepast. Zo staan er bijvoorbeeld slimme lantaarnpalen. Als er een lamp kapot gaat, dan krijgen we een melding. Maar de lantaarnpaal gaat ook feller schijnen als er iemand onder staat die hard schreeuwt, voor als er iets ernstigs aan de hand is. Daarnaast kunnen de lantaarnpalen ingesteld worden op verschillende kleuren en ze kunnen ook op de maat van de muziek van kleur veranderen", dat is slechts één voorbeeld van slimme toepassingen.

Proeftuin

Gemeente Roosendaal is hierin naar eigen zeggen koploper en biedt daarnaast een proeftuin aan. "Gemeenten die een slimme ontwikkeling willen testen, kunnen bij ons terecht om dit uit te proberen. Onder andere Rotterdam en Eindhoven hebben al laten weten jaloers te zijn op onze proeftuin."

Vorig jaar werd de proeftuin gepresenteerd en daar kwamen zo'n dertig gemeenten op af. "We zijn nu met verschillende gemeenten in gesprek, maar we moeten er natuurlijk zelf ook profijt van hebben." [l]