De Rembrandtgalerij is één van de projecten die aangepakt is binnen Vitale Wijken en Dorpen FOTO REMKO VERMUNT
De Rembrandtgalerij is één van de projecten die aangepakt is binnen Vitale Wijken en Dorpen FOTO REMKO VERMUNT Foto:

140.000 euro voor Vitale Wijken en Dorpen

ROOSENDAAL - In het kader van 'Vitale Wijken en Dorpen' wil de gemeente Roosendaal 140.000 euro uittrekken om een paar grote projecten op te pakken. Sinds de start van het project is al ruim 1,3 miljoen euro geïnvesteerd om de leefbaarheid in wijken en dorpen te verbeteren.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente Roosendaal is al sinds het begin van de bestuursperiode in 2014 bezig met het project Vitale Wijken en Dorpen. Er zin gelden beschikbaar gesteld om grotere initiatieven op te pakken die de leefbaarheid van de wijken en dorpen verbeterd. Voorbeelden hiervan zijn de kidsbeweegroute in Kalsdonk, de Rembrandtgalerij in Westrand, een impuls van het Vrouwenhofpark en het multifunctionele Dorpshuis in Wouwse Plantage. "Het participatief werken, heeft een enorme vlucht genomen", stelt wethouder Saskia Schenk. "Het is daadwerkelijk ingebed in zowel het Stadskantoor als in onze samenleving. De inwoners voelen zich erg betrokken bij hun directe leefomgeving en we hebben kunnen laten zien als gemeente dat er meer bereikt kan worden als de handen ineen geslagen worden."

Projecten

Dit jaar wil de gemeente in ieder geval, samen met inwoners, aan de slag met zo'n vier nieuwe projecten. Zo wordt er, mits de gemeenteraad akkoord gaat, zestigduizend euro uitgetrokken voor het centrum van Kalsdonk. Hier is de laatste jaren al veel gebeurd, zoals de nieuwe Aldi en het buurtcentrum, maar inwoners zijn nog niet blij met het waterbekken naast de parkeerplaatsen. "Als het droog is, komt het steenpuin omhoog en ligt het vol stenen en keien. Buiten dat de stenen gebruikt kunnen worden voor vandalisme, geeft het een verpauperd beeld", stellen de inwoners. De gemeente wil daarom, samen met inwoners, het terrein ombouwen naar een groen en natuurlijk recreatiegebied, zoals bijvoorbeeld bij de Landerijen.

'Inwoners voelen zich erg betrokken bij hun directe leefomgeving'

Heerle

Als de gemeenteraad akkoord gaat wordt tevens 40.000 euro uitgetrokken voor het realiseren van een natuurlijke recreatieve speel- en ontmoetingsplaats in Heerle. Op de oude sportvelden wordt een woonwijk gerealiseerd en een groep enthousiaste bewoners heeft de handschoen opgepakt. "De bewoners hebben samen een ontwerp gemaakt waaruit de behoeften van het dorp duidelijk naar voren komen. Om loslopende honden de ruimte te geven en te zorgen dat overlast wordt beperkt, is het gewenst en logisch om aan de westkant van het terrein een hondenspeelplaats aan te leggen." In maart 2018 wordt een speciale bewonersbijeenkomst gehouden waarin verdere afspraken worden gemaakt.

Veiligheidsgevoel

Er wordt 15.000 euro uitgetrokken om het veiligheidsgevoel in de Diamantdijk en Desmijndijk te verbeteren. Op 5 december 2017 vond een schietincident plaats op de Diamantdijk, waar buurtbewoners erg van zijn geschrokken. De bewonersgroep Stichting DesDia is van mening dat er actie ondernomen moet worden. Als de gemeenteraad akkoord gaat dan wordt de 15.000 euro gebruikt voor het aanpassen van de openbare ruimte, zo worden bijvoorbeeld de parkeerterreintjes aan de achterzijden van de woningen sociaal vriendelijker gemaakt. Zo wil de stichting ervoor zorgen dat bewoners zich weer veilig gaan voelen. De parkeerterreintjes worden daarna door de bewoners zelf onderhouden.

Eenzaamheid

De overige 25.000 euro wordt gebruikt om een zogenaamde City Challenge te organiseren met als thema eenzaamheid. Hierbij worden inwoners opgeroepen om ideeën en initiatieven in te dienen die bijdragen aan het voorkomen of verminderen van eenzaamheid. "We zien dat in een aantal gebieden initiatieven moeizaam ontstaan, doordat er geen groot netwerk is." "We denken dat we met dit bedrag een goede impuls kunnen geven aan de aanpak van eenzaamheid in het Centrum." [l]