Peter, de zoon van Gerard van de Molengraaf, Ria Vriens 39 jaar koorlid en dirigent René Franken, voor de niet meer in gebruik zijnde Fatimakerk.  FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Peter, de zoon van Gerard van de Molengraaf, Ria Vriens 39 jaar koorlid en dirigent René Franken, voor de niet meer in gebruik zijnde Fatimakerk. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Reünie voor leden van Fatimakoor en combo

ROOSENDAAL – Zaterdag 10 maart aanstaande houdt het Fatimakoor en combo een reünie voor alle leden die ooit in het koor hebben gezongen of op andere wijze een bijdrage hebben geleverd. Die reünie wordt van 14.00 tot 17.00 uur gehouden in het Fatimahuis.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Op diezelfde 10 maart, maar dan 50 jaar geleden, werd er door het Fatimakoor en combo de allereerste jongerenmis in de kerk verzorgd. Het begin van een intensieve samenwerking tussen parochie en muziekgezelschap was geboren. Met name dankzij de inspirerende rol van Gerard van de Molengraaf maakten de zangers en muzikanten 40 jaar vol.

Opstarten
Dirigent René Franken herinnert zich als de dag van gisteren dat Van de Molengraaf hem benaderde om dirigent van het gezelschap te worden. "Ik kon een beetje gitaar spelen en was best muzikaal. Van de Molengraaf gaf me de volgende instructie: "We zetten op het podium een platenspeler, we leggen er een plaatje op en jij geeft aan wanneer er gezongen moet worden en wanneer iedereen weer moet stoppen. En daarmee was de eerste repetitie bijna een feit". Tot grote verbazing van velen verschenen er tijdens die eerste repetitie zo'n 60 belangstellenden, die voornamelijk uit de Fatima- en Josephwijk kwamen. En Franken voegt daar onmiddellijk aan toe: "De enige vraag die de zangers werd gesteld was: "Kun je hoog of laag zingen". De selectie verliep op basis van of je mee wilde zingen. Iedereen was welkom. "Heel veel mensen zijn lid gebleven omdat hun deelname voelde als een warm bad. Iedereen was welkom en mensen bleven of gingen, afhankelijk van hun persoonlijke kwaliteiten. Maar altijd uit eigen vrije wil".

'Het kan niet anders dan een terugblik zijn op een fantastische periode'

Sfeer
Peter, de zoon van Gerard van de Molengraaf, benoemt de volhardendheid van zijn vader: "Samen met Ad Breugelmans en kapelaan Piet Pouleijn, bouwden zij aan een koor dat door de jaren heen steeds professioneler en regionale bekendheid kreeg. Een belangrijke impuls was de komst van een combo, zodat het repertoire langzaam maar zeker steeds meer op het koor werd toegespitst". Met name het gebruik van het repertoire van de Continental Singers zorgde voor een kwaliteitsimpuls. Van de Molengraaf daarover: "Een aantal leden van het koor bleek ook andere kwaliteiten te bezitten die voor het koor werd ingezet. Bink Vriens werd arrangeur, Anne-Mieke de Jong schreef de teksten en René Franken herschreef de arrangementen naar 4 of 5 verschillende partijen". Het koor trad in heel West-Brabant op, maar hun grootste en succesvolste plaatselijke optredens waren de vieringen op Kerstavond.

Reünie
Ria Vriens, die 39 jaar in het koor heeft meegezongen, heeft ook de veranderende omstandigheden meegemaakt. "De vrijheid die we in het begin hadden werd langzaam maar zeker ingeperkt en maakte optredens soms wat lastig. Met name toen de leden van het combo afhaakten, was het einde wel in zicht". Wat ze zelf altijd als een groot compliment heeft ervaren is het feit dat met name de koorleden met open armen bij andere koren werden ontvangen. Dat en heel veel andere herinneringen zullen zaterdag 10 maart zeker en vast opnieuw worden opgehaald. Niet alleen de foto's, films en krantenartikelen uit die muzikale periode, maar vooral de hernieuwde kennismaking met velen zal de kers op de taart zijn. "Als je weet dat er door de jaren heen zo'n 300 mensen lid zijn geweest, dan kan het niet anders dan een terugblik zijn op een fantastische muzikale periode", besluit Vriens met de nodige voorpret haar kijk op de reünie. Oud-leden die er ook graag bij willen zijn kunnen zich aanmelden via fatimakoorencombo@gmail.com.