Nikki Tjassens Keiser is nog ruim vijf maanden gast van burgemeester Jacques Niederer FOTO REMKO VERMUNT
Nikki Tjassens Keiser is nog ruim vijf maanden gast van burgemeester Jacques Niederer FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Zestienjarige Nikki op pad met de burgemeester

ROOSENDAAL - De eerste weken van Nikki Tjassens Keisers als Gast van de Burgemeester zijn omgevlogen en er stonden al tal van evenementen op de planning. Een bezoek aan de politie, een rondleiding door de brandweerkazerne, de herdenking van oud-Koreastrijders, kennismaking met de gemeenteraad en een korte toespraak geven tijdens de carnavalsoptocht. "Je leert enorm veel van al die evenementen", vertelt de zestienjarige TVWO-leerling van het Jan Tinbergen College.

DOOR REMKO VERMUNT

Nikki werd op 1 februari 2018 door burgemeester Jacques Niederer geïnstalleerd als veertiende 'Gast van de Burgemeester'. "Vanuit school kregen we een e-mail over dat je jezelf op kon geven om gast van de burgemeester te worden", vertelt Nikki. "Veel klasgenoten leek het niets, omdat het heel tijdrovend is, maar mij leek het juist wel leuk. Het is iets nieuws, iets wat je niet op school kan ervaren. Ik heb zelf een bèta-pakket, dus ik kom weinig in aanraking met politiek." De leerling van tweetalig VWO stuurde daarom een sollicitatiebrief en tot haar grote verrassing werd ze uitgenodigd om op gesprek te komen. "Alleen leerlingen van mijn school mochten zich opgeven en blijkbaar was er slechts één andere kandidaat." Uiteindelijk kreeg Nikki de 'baan' aangeboden omdat ze naar eigen zeggen beter uit haar woorden kwam dan haar tegenstander. "En mijn ouders willen me altijd halen en brengen. Soms zijn er evenementen die tot laat duren en dan is het niets als je nog op de fiets naar huis moet."

Kennismaking

Nog voor ze geïnstalleerd werd als gast van de burgemeester, maakte ze al kennis met de burgervader van Roosendaal. "Ik was wel erg zenuwachtig, maar eigenlijk meteen toen hij mij zag was hij heel open en aardig. Het is een hele vriendelijke man en dat maakte het meteen minder spannend", vertelt de scholiere. Na haar installatie maakte ze kennis met de gemeenteraad en ze verwacht veel te kunnen leren van de raadsleden. Toch zeker als het op debatteren aankomt.

'School gaat voor,
dat vindt hij heel
belangrijk'

"Ik heb al meteen veel mogen doen en zien in die eerste weken, maar niets is verplicht. De burgemeester heeft gezegd dat als ik iets niet wil, dat het dan ook niet hoeft. En, school gaat voor. Dat vindt hij heel belangrijk." Toch probeert Nikki bij zoveel mogelijk momenten aanwezig te zijn. "Bijvoorbeeld bij de herdenking van de oud-Koreastrijders, daar heb ik veel geleerd." De komende tijd is het even rustiger, maar toch staat er nog genoeg op de planning.

Lachende mensen

Zo mag Nikki op 4 mei, tijdens de herdenking bij het bevrijdingsmonument in de Parklaan, samen met de burgemeester en zijn vrouw een krans leggen. "Maar ik word ook betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen en ik mag misschien een lintje uitreiken tijdens de lintjesregen", vertelt ze trots. "Tijdens de Lintjesregen mag ik in ieder geval een speech geven, dus dat is nog wel spannend." Toch kijkt ze vooral uit naar het uitreiken van een koninklijke onderscheiding. "Ik heb gehoord dat sommige mensen moeten huilen van blijdschap en anderen krijgen een enorme lach op hun gezicht. Dat is toch geweldig."

Afscheid

Over iets meer dan vijf maanden moet Nikki het stokje alweer overdragen. "Ik heb heel kort met mijn voorganger Bart Hop gesproken en hij zei dat ik er echt van moet genieten, want het is zo voorbij." Ze hoopt in die korte tijd veel te leren. "Vooral hoe je jezelf moet presenteren en ik wil meer ervaring op doen met het spreken voor mensen." Met een beetje geluk mag Nikki als afsluiting met de burgemeester naar de Tweede Kamer voor een rondleiding. "Maar dat is nog onzeker, want de burgemeester is een drukbezet man." [l]