De netwerkbijeenkomst Tolberg ontmoet Tolberg was zeer geslaagd te noemen.
De netwerkbijeenkomst Tolberg ontmoet Tolberg was zeer geslaagd te noemen. Foto: Promotie De Bergspil

Tolberg ontmoet Tolberg

ROOSENDAAL - Actieve bewoners en organisaties uit de wijk Tolberg kwamen dinsdag 20 februari bij elkaar in Wijkcentrum De Bergspil om onder het genot van een stamppottenbuffet een aantal thema’s te bespreken. De organisatie van deze netwerkbijeenkomst ‘Tolberg ontmoet Tolberg’ lag in handen van drie actieve bewoners uit de wijk, samen met Heerma State, AlleeWonen en de Wijzijntraversegroep. Er waren voor deze gelegenheid zes thema tafels klaargezet in het wijkcentrum waar in drie rondes aan gewisseld werd.

De thema’s die vorige week aan de orde kwamen waren: groen, jeugd, eenzaamheid, verbinding, veiligheid en buurthuis.
In totaal waren er 35 mensen uit de wijk die met elkaar van gedachten wisselden. Zo waren onder meer wethouder Van Poppel, de wijkzusters, directrices van enkele basisscholen, de coördinator begeleid wonen 4@ll, een politiechef, een medewerker buitendienst van de gemeente, maatschappelijk werkers, het bestuur van De Bergspil, buurtpreventisten en jeugdprofessionals van de partij deze avond.

Jongeren
“Bij de tafel jeugd werd besproken dat het interessant zou zijn om de grote groep jongeren uit de wijk op een leuke manier zelf te vragen wat ze missen in de wijk en of voor hen de weg naar informatie en advies bekend is”, vertelt buurtopbouwwerker Tolberg Leonie Ansems. “Ook werd er geopperd dat het wenselijk zou zijn om meer pop-up jongerenwerk in de wijk te hebben. Dus regelmatig in speeltuintjes en speelvelden in de wijk of in de vorm van workshops in het wijkhuis. En daarnaast is er gesproken over een stuk opvoedingsondersteuning voor ouders wat wenselijk zou zijn.”

Veiligheid
Aan de tafel veiligheid werd onder meer uitgelegd wat de buurtpreventie doet en kan en waar men elkaar kan vinden op straat. “De samenwerking met de wijkagent alsmede de jeugdprofessionals wordt als zeer waardevol gezien. Opvallend is bovendien dat veel mensen zich wel veilig voelen in de wijk Tolberg”, aldus Ansems.

Eenzaamheid
“Bij de tafel eenzaamheid kwam men tot de ontdekking dat eenzaamheid niet beperkt blijft tot de doelgroep ouderen. Er zijn veel ideeën om meer bekendheid te geven aan projecten en organisaties die er al zijn op dit gebied.”

Contacten
Aan alle tafels werden nuttige onderwerpen besproken en belicht. Maar ook de contacten waren deze avond belangrijk. Het ‘elkaar beter eren kennen’. “Er zijn onderling veel waardevolle contacten en uitwisselingen geweest, wat leidt tot een nog betere samenwerking in de wijk. Ook is de wens uitgesproken om dit vaker te doen. De werkgroep gaat hier dan ook zeker een vervolg aan geven. En dan wil ik ook graag nog even vermelden dat het stampottenbuffet uitzonderlijk goed verzorgd was door de vrijwilligers van wijkcentrum De Bergspil”, zo besluit Ansems. [l]

De netwerkbijeenkomst Tolberg ontmoet Tolberg was zeer geslaagd te noemen.
De netwerkbijeenkomst Tolberg ontmoet Tolberg was zeer geslaagd te noemen.