Carlo Schepens (De Kaaimannen en wethouder Toine Theunis zijn ontzettend trots op het eindresultaat FOTO REMKO VERMUNT
Carlo Schepens (De Kaaimannen en wethouder Toine Theunis zijn ontzettend trots op het eindresultaat FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Alles met wieltjes is welkom op de WielerExperience

ROOSENDAAL - Naar verwachting komen er zaterdag 10 maart zo'n 750 tot duizend bezoekers naar de opening én open dag van WielerExperience Roosendaal. Een fors aantal voor een project dat volgens wethouder Toine Theunis op een bijzondere manier tot stand is gekomen. "Het was eigenlijk de omgekeerde wereld. We hebben eerst iets aangelegd en we gaan nu eigenlijk pas kijken wie er gebruik van gaat maken."

DOOR REMKO VERMUNT

Skaters, fietsers, mountainbikers, BMX'ers, kinderen met een loopfiets of mensen met skeelers. Alles met wieltjes is vanaf de opening welkom bij WielerExperience Roosendaal op het voormalige RedBand Sportpark. Je hoeft geen entree te betalen en je hoeft ook geen lid te worden van een vereniging. "Er zijn wel openingstijden, maar die zijn erg ruim. We willen van 08.00 uur in de ochtend tot 22.00 uur in de avond opengaan."

Kaaimannen

Het hele idee voor de WielerExperience is afkomstig van Wielervereniging de Kaaimannen. "We zaten er intern enorm mee in ons maag", vertelt wethouder Toine Theunis. Hoewel de klimhal, de jeu-de-boulesclub en de tafeltennissers op het terrein zouden blijven, was de gemeente bang dat het iconische sportterrein in de toekomst slechts weiland zou worden. "En wellicht dat er ooit huizen zouden komen te staan." Intern waren er wel ideeën voor het perceel, maar uiteindelijk waren het de Kaaimannen die met het perfecte idee kwamen. "Zoiets ontstaat aan de keukentafel", vertelt Carlo Schepers, voorzitter van de Kaaimannen. "We hebben vijftig leden die geïnspireerd worden door fietsen en mountainbiken. We waren het aan onze stand verplicht om met een goed idee te komen en dit is uiteindelijk wat we aan het papier hebben toevertrouwt." Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling geraakt. Binnen anderhalf jaar is de hele WielerExperience gerealiseerd. Het eindresultaat is volgens wethouder Theunis echt 'iets spannends' voor Roosendaal.

Officiële opening

Aanstaande zaterdag, 10 maart, vindt om 12.30 uur de officiële opening plaats met wethouder Toine Theunis en de Olympische Wielerhelden Leontien van Moorsel, Twan van Gendt, Joost Wichman, Niels Bensink en Laura Smulders. Zij zullen, ieder op hun eigen baan, laten zien welke mogelijkheden de banen bieden. Aansluitend (vanaf 13.00 uur) vindt een open dag plaats bij de WielerExperience. Langs het parcours strijken verschillende stands neer met wielergerelateerde producten. Alle grote merken zoals Cube, Trek en Shimano zijn hierbij vertegenwoordigd, maar ook lokale fietsenzaken zijn aanwezig. Tevens is er gelegenheid om fietsen uit te proberen op de verschillende banen. Uiteraard is er ook gedacht aan de inwendige mens middels foodtrucks.

Middagprogramma

Vanaf 13.00 uur wordt begonnen met verschillende clinics en demonstraties. Pauliena Rooijakkers, Kelvin Bax en Bas Nieuwkoop geven clinics op de MTB-track. Op de Wielerbaan kan men vanaf 13.00 uur genieten van een ploegentijdrit en Joost Wichman (voormalig wereldkampioen BMX) geeft om 14.00 en 16.00 uur een demonstratie op de pumptrackbaan. Tussen de ritten door kunnen de bezoekers vrij rijden op de banen. "De grootste publiekstrekker is toch wel de pumptrackbaan", vertelt Carlo. "Dat is de grootste van de wereld." Volgens wethouder Theunis is dat niet iets waar ze bewust voor hebben gekozen. "We willen een openbaar en laagdrempelig terrein creëren waar kinderen en volwassenen op een veilige manier kennis kunnen maken met verschillende wielersporten." De drie wielerbanen zijn dan ook volledig verlicht en afgesloten voor verkeer. Een voetgangersbrug zorgt ervoor dat de pumptrackbaan bereikbaar is.

Ontwikkeling

"Na de open dag wordt het pas echt spannend want we weten niet hoeveel bezoekers dit gaat trekken", stelt de wethouder. "We hebben er geen doelstellingen aan opgehangen. We hopen gewoon dat Roosendalers er lekker gaan fietsen." De WielerExperience wordt na de opening echter niet losgelaten. Er wordt een speciale stichting opgericht die zich verder gaat bekommeren om de wielerbanen. "Er is bijvoorbeeld al een verzoek binnengekomen om een kinderfeestje te organiseren. Op dit moment is dat nog niet mogelijk, maar we sluiten het niet uit." Ook de realisatie van een soort honk waar men iets kan eten, drinken of naar het toilet kan gaan sluit men in de toekomst niet uit. "Er zijn al wat partijen die hier op in willen springen", aldus een trotse wethouder. [l]