Afbeelding
Architectenbureau Frencken Scholl uit Maastricht

Schitterend ontwerp nieuwe Norbertus Gertrudis Mavo Roosendaal

ROOSENDAAL - Architectenbureau Frencken Scholl uit Maastricht heeft van de raad van bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs de opdracht gekregen om een schitterend nieuw gebouw voor onze mavo te tekenen. De architect creëert met het winnende schetsontwerp een kleinschalige school, energiezuinig, gericht op de wereld buiten onze school.

Afstemming

De afstemming met de mooie oude panden in de Vincentiusstraat en het nieuwe Mariadal is optimaal. Dit is gelukt door middel van hergebruik van onze karakteristieke panden aan de Vincentiusstraat. Niet alleen de gevels met monumentale status blijven staan, de uitstraling van onze prachtige oude school blijft behouden doordat het de architect is gelukt alle sfeerbepalende elementen van onze gebouwen in het ontwerp te verwerken. De panden aan de straatzijde en de daarop haaks staande oude basisschool worden aangepast aan de eisen van deze tijd en krijgen allen een nieuwe onderwijskundige rol.

Uitstraling

Tegelijkertijd krijgt onze nieuwe school een moderne open uitstraling. Aan de zijde van de Vincentiusstraat worden de losse gebouwen via een ruime functionele glazen entree en gang met elkaar verbonden. Het zicht op de markante gevels blijft hierbij intact.

Aula

Ook de volledig nieuw te bouwen ruimtes hebben bijzondere kwaliteit. Er komt een grote aula grenzend aan de zuidgevel van het huidige hoofdgebouw. De oude gevel wordt de binnenmuur van de aula. Hiermee creëert de architect een authentieke beleving in onze gezamenlijke centrale ruimte. De overkapping van de aula krijgt een dubbele functie. Er komt een dak met zogenaamde lessenaarsdaken. De schuine ‘lessenaars’ staan in rijen opgesteld. Aan de zuidkant worden zonnepanelen geplaatst die de school bijna volledig energieneutraal maken. Aan de noordzijde laten de grote dakramen daglicht toe. Dit mooie licht vanuit het noorden heeft als voordeel dat de temperatuur in de aula ook op warme zomerdagen aangenaam blijft. De aula is niet alleen een belangrijke verbindende ruimte op de begane grond. Een ruime tussenvloer in de aula verbindt de ruimtes op de tweede verdieping van de school.

Materiaal

De huizen in de Vincentiusstraat zijn gebouwd van baksteen. De nieuwe muren van de school krijgen een uitstraling die hierop is afgestemd. De nieuwste gebouwen op het terrein gaan grotendeels tegen de grond. Ook hier heeft de architect gekozen voor een duurzame oplossing. De school is zo getekend dat de fundering en de stalen kolommen van de gedateerde aula opnieuw worden benut.

Akoestiek

Er is veel aandacht voor akoestiek in het ontwerp. Geluid leidt af, een geluidsarme ruimte creëert rust. De architect garandeert een geluidsdichte ruimte tussen de aula en de daaraan grenzende lokalen van het oude hoofdgebouw. In het schetsontwerp bevinden de theorielokalen zich in het westelijk deel van het gebouw, het iXperium, de sportzaal, de beroepsgerichte vakken en de creatieve vakken zijn aan de oostzijde gesitueerd.

Sportzaal

De sportzaal wordt in eerste instantie alleen voor onze eigen leerlingen gebouwd. De plaatsing van de zaal aan de rand van het schoolterrein biedt ook mogelijkheden tot eventueel gebruik door derden op tijden dat de school gesloten is.

Parkeerplaatsen

De leerlingen zullen hun fietsen op het zuidelijke deel van het terrein gaan parkeren. Aan de noordzijde van de waterpartij van Mariadal komt een mooie pergola, die ons terrein scheidt van het voormalige kloosterterrein. De pergola onttrekt de fietsen voor een deel aan het gezicht. Er is ook rekening gehouden met de parkeerbehoefte van medewerkers. Auto’s benaderen de school in de toekomst vanuit de Vincentiusstraat, net zoals tot nu toe het geval was. De parkeerplaatsen zijn op eigen terrein aan de noord- en oostzijde van de panden getekend.

De volgende stap

De architect gaat nu in nauwe samenspraak met ons als de toekomstige gebruikers het schetsontwerp uitwerken in een voorlopig ontwerp dat uiteindelijk tot het definitieve ontwerp leidt. Onze ‘gemeenteraad’, waarin acht medewerkers van onze school zitting hebben genomen, vervult hierin een belangrijke rol. Zij zijn degenen die namens hun collega’s aangeven wat hun wensen zijn en hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Ook onze leerlingen gaan we hierin betrekken. [l]

Afbeelding
De architect creëert met het winnende schetsontwerp een kleinschalige school, energiezuinig, gericht op de wereld buiten onze school.
Afbeelding
De architect creëert met het winnende schetsontwerp een kleinschalige school, energiezuinig, gericht op de wereld buiten onze school.