De bevlogen ondernemer Koen Bakker werd door wethouder Hans Verbraak geïnterviewd FOTO RENÉ BRUIJNINCX
De bevlogen ondernemer Koen Bakker werd door wethouder Hans Verbraak geïnterviewd FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Het gaat de Roosendaalse economie voor de wind

ROOSENDAAL – Wethouder Hans Verbraak was afgelopen maandagavond trots op de resultaten die het Economisch Actieplan heeft gebracht. Hij deed dat tijdens de slotbijeenkomst in de Kring. Realistisch, zoals altijd, duidde hij een groot deel van het succes aan de ommezwaai van het economische klimaat in Nederland.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Ook schreef hij de successen niet alleen toe aan College en gemeenteraad, maar vooral aan de samenwerking tussen scholen, werkgevers en werkzoekenden. Dat de gemeenteraad had ingestemd met een investering van 1,2 miljoen in de economische groei, heeft daar uiteraard wel aan bijgedragen.

Actielijnen
Verbraak benoemde gedetailleerd de 4 actielijnen binnen het hele proces. "De keuze voor duidelijk accountmanagement heeft daar zeker toe bijgedragen. Ondernemers kunnen bij één loket terecht en krijgen dan ook snel en gepast antwoord. Daar worden we regelmatig voor gecomplimenteerd zelfs als ons antwoord 'nee' is. De geografische ligging van Roosendaal maar ook de duidelijkheid die onze gemeente biedt, hebben ertoe bijgedragen dat er zich in 2017 118 nieuwe bedrijven hebben gevestigd in 2017". De wethouder benadrukte dat de 1e actielijn 'het aantrekken van bedrijvigheid, werkgelegenheid en het daarbij passende onderwijs, duidelijk invloed op de positieve economische groei heeft gehad".

Stratos
De 2e actielijn was het ondersteunen van de ondernemers. "Met behulp van Stichting Stratos, die ondernemers bij elkaar brengt, is er een gesprek tussen werkgevers op gang gekomen. Ze maken elkaar deelgenoot van hun problemen en laten zich door collega's adviseren". Geert Peters, eigenaar van Dr Sticker, beaamde de succesformule: "Op je werk deel je die problemen niet zo gemakkelijk, terwijl je nu binnen afzienbare tijd tips en antwoorden krijgt, die je helpen bij je bedrijfsvoering". Één van de moeilijkere actielijnen uit het plan was de aanpak 'van uitkering naar werk'. "Het wezenlijke ervan is dat je een arbeidsmarkt wilt creëren waar mensen aan deelnemen die nu aan de kant staan. Dat lukt echt niet altijd, want soms hebben mensen moeite met het aannemen van een positieve werkhouding, maar langzaam maar zeker wordt het wel steeds meer succes geboekt". Hij staafde die beweringen met duidelijk cijfermateriaal.

Opleiding
"De vestiging van bedrijven in onze gemeente vergroot de vraag om personeel. Maar je moet ook de balans tussen woon- en werkklimaat zien te vinden. Naast een fijne plaats om te werken moet het ook een uitstekende plaats om te wonen zijn", vatte Verbraak het belang van opleidingen samen. "Dankzij de komst van de Associate degrees Academie, een samenwerkingsverband tussen Avans en de Hogeschool Zeeland, heeft Roosendaal intussen zijn HBO-onderwijs binnengehaald". De wethouder benadrukte daarbij niet alleen het belang van de studiemogelijkheden, maar ook de levendigheid die de meer dan 1000 studenten de stad zal brengen.

Succes
Eén van de succesverhalen werd verteld doorKoen Bakker van het Hooihuis. Hij duidde zijn succes vooral aan het beleid dat je als ondernemer uit hoort te stippelen en kritisch om je heen te kijken. "Als je kunt probeer je met de keuze van je locatie bijvoorbeeld de parkeerproblematiek te omzeilen. Samen met het feit dat er op De Stok nog één horecavergunning te vergeven, maakt die locatie tot de beste keuze". Dat bracht hem al de nodige successen: beste terras en het beste leerbedrijf van Nederland. Daar ligt volgens Bakker ook de kern van investeren: "Zonder personeel kan ik geen restaurant runnen, dus gaat mijn belangrijkste investering naar het 110 personen tellende personeel".

Overdracht
Nadat Selwin Sumar van Roosendaal on Stage het belang van VMBO-opleidingen in relatie tot stageplekken had uitgelegd, besloot de wethouder de informatiebijeenkomst. Zijn opvolger die na de gemeenteraadsverkiezingen zal aantreden zal er stevig de schouders onder moeten zetten hebben om de positieve boost van dit economische actieplan voort te zetten en verder te ontwikkelen. [l]