Johan van Loenhout, Elma Touw en Ben de Koning bekijken de plattegrond van Wouw FOTO HENNIE RIBBENS
Johan van Loenhout, Elma Touw en Ben de Koning bekijken de plattegrond van Wouw FOTO HENNIE RIBBENS Foto: Hennie Ribbens

'Weinig reuring op en rond onze prachtige Markt'

ROOSENDAAL – Wat is nou typisch Wouw, wat moet er veranderen en wat moet er blijven in het dorp? Zo'n 80 Wouwenaren discussieerden op 5 maart in wijkcentrum de Geerhoek tijdens de eerste 'Dorpstafel' over onderwerpen die belangrijk zijn voor de toekomst van Wouw. Het uiteindelijke doel is te komen tot een visiedocument en een leefbaarheidsagenda voor de tijd tot 2025.

DOOR HENNIE RIBBENS

Het is voor burgers en plaatselijke organisaties niet makkelijk om iets voor elkaar te krijgen in wijk, dorp of stad. Momenteel zijn er 26 wetten op het gebied van leefomgeving. Op 1 januari 2021 gaat dat veranderen en komt er een nieuwe omgevingswet die al die andere wetten gaat vervangen. Deze wet wordt een stuk eenvoudiger met minder regeltjes en meer ruimte voor particuliere initiatieven. In de nieuwe wet is er een grotere rol weggelegd voor bewoners en plaatselijke en regionale organisaties, verenigingen en stichtingen. Vanuit de Dorpsraad Wouw ontstond vorig jaar de werkgroep DNA Wouw die deze nieuwe wet ziet als een kans om Wouw nog mooier, bruisender en prettiger maakt dan zij al is.

Enquête
Om te peilen wat er leeft in het dorp hield de werkgroep DNA Wouw in december onder 200 inwoners een enquête. Er kwamen 170 ingevulde vragenlijsten terug. 95% van de invullers woont met plezier in het dorp. Het is er rustig en groen en er zijn voldoende voorzieningen en sociale instellingen. De uitkomsten van de enquête werden eerst besproken met allerlei organisaties tijdens zogenaamde 'keukentafelgesprekken'. "Hier deden onder andere het waterschap, scholen, Staatsbosbeheer, een woningbouwvereniging en Vitaal Wouw aan mee," vertelt voorzitter van de Dorpsraad Wim Groffen. "Tijdens de Dorpstafels zijn de inwoners aan zet. De eerste was in elk geval al een groot succes."

Dorpstafel
Na de inleiding werden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld hun mening te geven aan een van de thematafels. Met gekleurde memo's kon worden aangegeven wat goed is geregeld en wat slecht. Aan bod kwamen onder ander de openbare ruimte en het buitengebied, voorzieningen, vrijwilligers, recreatie en toerisme. Wonen, werken en veiligheid. Infrastructuur en openbaar vervoer. Behoud van het groene karakter van Wouw wordt belangrijk gevonden evenals de verkeersveiligheid. "Het hele dorp is 30 km zone maar er wordt overal te hard gereden," meent een van de aanwezigen die veel bijval krijgt. Ook de staat van de bestrating wordt besproken, het gebrek aan een hondenuitlaatplaats en tal van andere onderwerpen.

Markt
Een van de belangrijkste onderwerpen blijkt het hart van Wouw, de historische Markt met de twee monumentale pompen uit 1768. Volgens Ben de Koning is er weinig reuring op en rond de Markt. "Jammer hoor. Het is een prachtige Markt. Eigenlijk zou er geen verkeer moeten komen en de horeca zou moeten gaan samenwerken. Dan gaat het plein weer leven." Het plein dat eigenlijk een grasmat is kampt ook met de kenmerkende nadelen van een veld. "Met veel regen is het een modderpoel," legt Gerard Machielse uit. "Daarnaast worden er veel evenementen gehouden. Dat is natuurlijk ontzettend leuk maar heeft ook nadelen. De grasmat wordt kapot gereden en krijgt geen kans om te herstellen. Daar is nou eenmaal tijd voor nodig. Bestraten met mooie klinkers zou ook een optie zijn maar daar is denk ik weinig draagvlak voor. Wil je toch het grasveld mooi houden dan zouden er strengere regels moeten komen en goede afspraken moeten worden gemaakt met organisaties die gebruik maken van de Markt. Er worden nu al wel platen gelegd op het gras waar over gereden moet worden bij de opbouw van evenementen maar vaak wordt er niet zo nauw gekeken en dat is jammer."

Vervolg
Op 10 april word de volgende 'Dorpstafel' gehouden. De uitkomsten van de eerste bijeenkomst worden dan omgezet in een doelagenda. Het visiedocument 'DNA Wouw Bondig en Beeldend' zal uiteindelijk in mei worden opgeleverd. [l]