Alle neuzen staan dezelfde kant op voor de verhuizing van het dorpshuis en de Wit Gele Kruis Vereniging naar de kerk FOTO REMKO VERMUNT
Alle neuzen staan dezelfde kant op voor de verhuizing van het dorpshuis en de Wit Gele Kruis Vereniging naar de kerk FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Dorpshuis Nisipa verhuist naar kerk

NISPEN - De verenigingen die op dit moment gebruik maken van dorpshuis Nisipa, verhuizen als alles meezit in 2020 naar de kerk Maria-Hemelvaart in Nispen. De Sint Norbertusparochie, de Wit Gele Kruis Vereniging Nispen, stichting Dorpshuis Nisipa en de gemeente hebben afgelopen week deze intentie uitgesproken.

DOOR REMKO VERMUNT

Al een lange tijd wordt er gesproken over de herontwikkeling van de kerk en daarmee ook over het verdwijnen van dorpshuis Nisipa in Nispen. "Maar destijds was de tijd nog niet rijp", vertelt wethouder Toine Theunis. Het balletje begon te rollen toen de Sint Norbertusparochie vanuit het bisdom de opdracht kreeg om gebouwen af te stoten vanwege het teruglopende aantal bezoekers. "We hebben vanaf het begin gezegd dat we de kerk van Nispen apart willen houden, want we willen blijven garanderen dat mensen hier naar de kerk kunnen", vertelt Maarten Mallekoote namens de parochie. Maar, dat moet wel financieel haalbaar zijn en daarom kwam al snel het idee om de kerk om te bouwen naar een multifunctioneel centrum. "We zijn toen rond gaan kijken in het dorp en kregen al snel bijval vanuit het dorpshuis en de wit-gele kruis vereniging." Voor bezoekers van de kerk zal er weinig veranderen. "We hebben nu iedere zondag dienst en incidenteel bij begrafenissen of trouwerijen. Dat willen we ook in de toekomst behouden." Daarnaast wordt de kerk op dit moment ook al gebruikt voor andere doeleinden. "Denk bijvoorbeeld aan het nieuwjaarsconcert of andere culturele activiteiten in Nispen. De kerk is nu al meer dan alleen een kerk voor de inwoners van Nispen."

'De kerk is meer dan
alleen een kerk voor
de inwoners van Nispen'

Woningbouw

Die lijn wordt nu doorgetrokken. De komende maanden worden gebruikt om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. "Eind van dit jaar hopen we meer te weten over of het allemaal mogelijk is", vertelt Frans Deelen, voorzitter van het dorpshuis. De grond waar het dorpshuis nu staat is in ieder geval eigendom van de stichting. "We hebben een enquête gehouden in het dorp met de vraag wat mensen hier zouden willen zien. De uitkomst was eigenlijk appartementen en dan met name seniorenappartementen", vertelt Deelen. Er worden daarom verkennende gesprekken gevoerd met mogelijke ontwikkelaars. De opbrengst van de grond moet zorgen voor de financiële injectie om de kerk om te verbouwen naar multifunctioneel centrum. "We willen natuurlijk dat de gebruikers van het dorpshuis niets merken van de verhuizing, dus we moeten eerst de kerk verbouwen en dan in één weekend willen we alles verhuizen zodat de verenigingen vanaf maandag weer terecht kunnen in het 'nieuwe' pand." En die verenigingen, dat zijn er nogal wat in Nispen. "Op dit moment wordt het dorpshuis onder andere gebruikt door de gymclub, de vrouwenbond, verschillende koren, yogalessen, biljarters, toneelvereniging, Kindervakantiewerk, Sinterklaascomité, Lotusvereniging en de bibliotheek is hier gevestigd en waarschijnlijk vergeten we er nog wel een paar." Met al die verenigingen barst het dorpshuis op dit moment bijna uit de voegen en daarom zijn ook zij voorstander van een verhuizing. "De kerk wordt hiermee echt weer het centrum van het dorp."

Risico's

Maar, ondanks de mooie plannen zijn alle partijen nog wel terughoudend. De schetsen voor de verbouwing liggen er, maar er zijn nog veel zaken die onderzocht moeten worden. "Er moet ongeveer 200 vierkante meter aan de kerk worden gebouwd om genoeg ruimte te creëren en we willen de kerk zoveel als mogelijk in tact houden." De kerk is een monument en ook daar moet rekening mee gehouden worden. "De wil, de wens en de bereidheid van alle partijen is er in ieder geval, dus het moet uiteindelijk goed komen." [l]