Ingrid Biskop en Ad Huijzers: té ondernemend. FOTO REMKO VERMUNT
Ingrid Biskop en Ad Huijzers: té ondernemend. FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Verplichte sluiting van de Huiskamer

ROOSENDAAL - "We hebben nog 27 uur en dan moet alles weg zijn", vertellen Ingrid Biskop en Ad Huijzers. Sinds 1 juli 2016 runden zij samen coffeecorner De Huiskamer in Parrotia, maar donderdag 15 maart om 15.00 uur moest de toko helemaal leeg zijn. Ze kregen een brief van AlleeWonen. "Daar stond letterlijk in dat we een te sterke mening hebben", vertelt Biskop.

DOOR REMKO VERMUNT

De laatste dagen zijn Ingrid en Ad overrompeld met steunbetuigingen. "Niet alleen van bezoekers, maar ook van de politiek. Iedereen is verbaasd dat we weg moeten en zelf zijn we ook met stomheid geslagen." De afgelopen jaren kregen de ondernemers naar eigen zeggen heel veel kritiek. "Niet omdat hetgeen wij deden niet zou deugen, maar omdat het volgens AlleeWonen op een andere manier beter in het totaalplaatje zou passen. We zouden zelfs té ondernemend zijn."

Marc van der Steen (AlleeWonen) laat weten niet te diep op de situatie in te kunnen gaan vanwege privacygevoeligheid. "Maar", zegt hij. "Bij dit concept is het belangrijk dat alle partijen samenwerken en er moet onderling vertrouwen zijn." Volgens Van der Steen speelt dit dan ook al langer en hebben er regelmatig gesprekken plaatsgevonden. "Er is heel veel goeds gebeurd, maar uiteindelijk zijn we er niet uitgekomen met elkaar en dan moet je je conclusies trekken." Het concept van de Huiskamer blijft wel overeind, maar de komende periode wordt gezocht naar nieuwe uitbaters die de activiteiten van Ad en Ingrid gaan overnemen.


Want, hoewel Coffeecorner de Huiskamer bekend staat als koffiezaakje in de bibliotheek, is het volgens de ondernemers meer dan dat. "Het gaat niet om de koffie. Het gaat om het sociaal maatschappelijke verhaal. We hebben verschillende activiteiten georganiseerd om eenzaamheid tegen te gaan. Onder andere samen met Sportservice Noord-Brabant. Zij gaan met senioren een rondje wandelen in het park en komen daarna hier koffie drinken voor de gezelligheid." Daarnaast werd op vrijdagavond speciaal voor 55+-ers een avondmaal bereid. "Niets bijzonders, maar mensen kijken wel uit naar die avond omdat ze gezamenlijk eten in plaats van alleen." Ad en Ingrid zijn in ieder geval strijdbaar. "We gaan al onze energie nu gebruiken om wat we nu deden te continueren op een andere locatie. Dat zal nog niet deze week zijn, maar wel zo snel mogelijk."