De stemmen zijn geteld en de winnaars kunnen feestvieren. Toch zijn er ook verliezers. FOTO REMKO VERMUNT
De stemmen zijn geteld en de winnaars kunnen feestvieren. Toch zijn er ook verliezers. FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Roosendaalse Lijst blijft grootste partij

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Lijst blijft de grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Woensdagavond voor middernacht kwamen de laatste uitslagen binnen van de stembureaus. Maar, nog tot in de late uurtjes werd er verder geteld om ook het aantel stemmen per kandidaat te berekenen. De uitslag is inmiddels definitief en de formatie van een nieuwe gemeenteraad en college kan beginnen.

DOOR REMKO VERMUNT

De kiesgerechtigde inwoners van de gemeente Roosendaal konden op woensdag 21 maart van 07.30 tot 21.00 uur hun stem uitbrengen bij één van de 43 stembureaus. Dit jaar kon men kiezen tussen elf verschillende partijen met in totaal 235 verschillende kandidaten. Om 21.00 uur gingen de stembussen dicht en was het tijd voor het stemmen tellen. In de Sint Jan werd een speciale verkiezingsavond gehouden waar de uitslagen bekend werden gemaakt. Al om 21.30 uur kwamen de eerste uitslagen binnen en toen werd het even heel erg spannend. Niet de Roosendaalse Lijst onder leiding van Toine Theunis, maar fractievoorzitter Arwin van Gestel leek met zijn VLP de grootste partij van Roosendaal te worden.

Voorlopige uitslag

Gedurende de avond druppelden steeds meer uitslagen binnen en al snel na de eerste exitpoll werd duidelijk dat toch de Roosendaalse Lijst met een goed gevoel naar huis zou togen. Bij de voorlopige uitslag van alle stembureaus heeft de Roosendaalse Lijst één zetel ingeleverd, maar blijft dus met acht zetels in de gemeenteraad de grootste partij. De VLP is van vijf naar zes zetels gegroeid en ook de VVD heeft er één zetel bijgekregen van 4 naar 5. Verlies is er bij het CDA (van 5 naar 4), bij de SP (van 5 naar 3) en bij de Nieuwe Democraten (van 2 naar 1). D66 is stabiel gebleven op twee zetels en ook de PvdA blijft twee zetels bezetten. Grote stijger is GroenLinks die van één zetel naar drie zetels gaat. De PvC behaalde uiteindelijk net niet genoeg stemmen voor een zetel. De ChristenUnie komt juist wel in de raad met één zetel.

Grootste stijger

De Roosendaalse Lijst mag nu de informateur benoemen en dat wordt hoogstwaarschijnlijk Toine Theunis, hij gaat met de andere partijen in gesprek om een coalitie te vormen. Bij de einduitslag gaf hij al aan met iedereen in gesprek te willen gaan, maar zeker ook met de grote winnaars zoals de VLP en GroenLinks. Klaar Koenraad, fractievoorzitter van GroenLinks, is blij met het eindresultaat. Volgens haar is de winst mede te danken aan de van oorsprong Roosendaalse Jesse Klaver die vorig jaar eveneens goed scoorde bij de landelijke verkiezingen. "Hij heeft politiek interessant gemaakt voor de jeugd. Jongeren die in Roosendaal iets in de politiek willen doen, geven wij dan ook de ruimte in tegenstelling tot andere partijen. Bij ons kunnen ze zich ontwikkelen." Zo stond onder andere de 20-jarige Naima el Azzouzi op plek 3 van de lijst. Zij behaalde 515 van de in totaal 2464 stemmen en behaalde daarmee op Klaar Koenraad na de meeste stemmen voor GroenLinks.

In totaal heeft 45,68 procent van de 61.947 kiesgerechtigden in de gemeente Roosendaal zijn stem uitgebracht. [l]