Jac Bakx, Marij van Oers en Annie Bovée en Lia van Pul (niet op de foto) bemanden stembureau 5. FOTO REMKO VERMUNT
Jac Bakx, Marij van Oers en Annie Bovée en Lia van Pul (niet op de foto) bemanden stembureau 5. FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Jac Bakx over 'zijn' stembureau: Zoomvliet College

ROOSENDAAL - Toen om 07.30 uur de stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen open gingen, stonden de eerste stemmers al te wachten bij de stembureaus. Zo ook bij het Zoomvliet College. Binnen de eerste tien minuten werden al negen stemmen uitgebracht, toch verwachtte stembureauvoorzitter Jac Bakx dit jaar een lagere opkomst bij zijn stembureau dan voorgaande jaren.

DOOR REMKO VERMUNT

"Dit is de eerste keer dat we in het Zoomvliet College zitten. Normaal zaten we in het Fatimahuis, maar de Fatimakerk en het huis staan te koop. Toen ze in augustus de stembureaus vast wilden leggen, wist men nog niet wat de stand van zaken zou zijn rondom het Fatimahuis, daarom hebben ze besloten om ons hier te plaatsen", legt Bakx uit. Dat gebeurde wel in overeenstemming met Bakx, toch is hij niet heel erg blij met zijn nieuwe plek. "Het is hier sowieso kouder dan in het Fatimahuis en we dachten in het hoofdgebouw te zitten, maar nu zitten we wel een beetje weggestopt."

Nieuwe locatie

Dat beamen ook de eerste stemmers. Hoewel ze graag hun stem uitbrengen, was het voor veel van hen lastig te vinden. "Ik ging al langs de hoofdingang naar binnen, maar werd weer naar buiten gestuurd", zegt één van de vroege vogels. "Normaal kwamen er veel mensen uit de Kortendijk langs ons gefietst en dan stopten ze even snel om te stemmen", vertelt Bakx. "Nu is dat wel anders, dus ik verwacht hier een lagere opkomst dan normaal." Als alle mensen die voor zijn stembureau zijn opgeroepen op komen dagen, dan krijgt Jac 1656 mensen over de vloer. Maar, zover zal het waarschijnlijk niet komen. "We doen altijd een quiz", vertelt Jac. "We kijken altijd wie het beste kan gokken hoeveel mensen er komen." Zelf verwacht hij zo'n 600 mensen te mogen bedienen. Vrijwilligers Lia van Pul, Marij van Oers en Annie Bovée doen ook een gok. Vooral Lia is optimistisch met 1100 stemmers. Voor Jac en zijn team is het een lange dag. Tot 21.00 uur mochten de stemmers langskomen. "Maar je ziet het. Mensen komen niet alleen stemmen, ze maken ook meteen een praatje."

Inloop

Rond het avonduur is Bakx nog even opgewekt als 's ochtends, toch lijkt zijn verwachting met het aantal stemmen uit te komen. "De ene keer is er helemaal niemand en dan staat het opeens weer vol. Zo gaat het al de hele dag." Om 18.30 uur hadden ongeveer vijfhonderd hun stem uitgebracht bij stembureau 5. "Dat is niet extreem hoog", vertelt Bakx, maar dat is voor Stembureau 5 niet per se slecht nieuws. "Met deze opkomst verwacht ik rond middernacht wel klaar te zijn met tellen. Als er duizend mensen hadden gestemd, waren we ook langer bezig geweest." Om stipt 21.00 uur sluit Bakx het stembureau. Hij heeft gewonnen in zijn eigen opgezette quiz: 653 mensen hebben gestemd. Drie extra vrijwilligers worden ingevlogen om de stemmen te tellen. Vanuit een speciaal koffertje haalt Bakx twee verzegelde enveloppen met daarin de sleutels voor de stembussen. Eenmaal geopend gaan de vrijwilligers als een geoliede machine aan de slag. Eerst worden de stembiljetten uitgevouwen, dan worden ze verdeeld over de verschillende partijen en later worden ze nog per kandidaat uitgelegd.

Ongeldig

Bij het uitvouwen komen de eerste 'gekke' dingen tevoorschijn. Zo heeft één iemand wel de moeite genomen om te stemmen, maar vervolgens heeft die persoon alleen een poppetje getekend op zijn stembiljet en geen één vakje gekleurd. "Soms kleuren ze ook alle vakjes van één partij of zetten ze een groot kruis door alle partijen", vertelt Jac Bakx. Bij het referendum rondom de Oekraïne had iemand een heel verhaal geschreven op zijn stembiljet. "Die stemmen zijn dus ongeldig." Verder is het volgens Bakx allemaal rustig verlopen en zijn er geen gekke dingen gebeurd. "Nu nog even doorzetten tot middernacht." [l]