Wouws Bont gaat te biecht over 20 jaar improvisatie en plezier. FOTO ELLES JANSEN
Wouws Bont gaat te biecht over 20 jaar improvisatie en plezier. FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Jubileum Wouws Bont

WOUW – Op vrijdag 20 en zaterdag 21 april vindt in De Geerhoek de tiende editie plaats van "Wouws Bont". Voor deze jubileumviering wordt alles uit de kast gehaald om alle voorgaande jaren te overtreffen. De deuren gaan pas om 19.45 uur open om het verrassingseffect zo groot mogelijk te maken. Meer wil regisseur Joost Godschalk nog niet verklappen.

DOOR ELLES JANSEN

"We willen een enorm Wouw-effect creëren", vertelt Karel Schrooyen, het creatief brein vanaf de oprichting in 1998. Hij is tevens verantwoordelijk voor het decor.

Commedia dell Bonte
Het thema van de jubileumuitvoering is gebaseerd op het Italiaanse commedia dell'arte, een vorm van improvisatietoneel wat uiteindelijk ook de oorsprong was van poppenkastvoorstellingen met harlekijnen waar beroemde figuren als Jan Klaasen zijn geboren. "Ons decor dit jaar is gebouwd met steigerstellingen en fel gekleurde doeken, en natuurlijk mag de eerste podiumdeur uit 1998 niet ontbreken", aldus Karel. Het Wouws Bont is twintig jaar gelden ontstaan als opvolger van de bonte avonden van voetbalclub Cluzona.

Cast
Aan de uitvoering dit jaar doen in totaal 45 mensen mee, het comité bestaat uit 8 mensen maar dat zijn niet de enige vaste spelers, en daarnaast natuurlijk leden van de Wouwse Harmonie, drumband en het Sint Nicolaas comité. De regie is sinds een zestal jaren in handen van Joost Godschalk, van huis-uit natuurkunde docent en ooit zelf begonnen als acteur binnen Wouws Bont. "Ik zag al snel dat hij ook andere talenten had", vertelt Karel, zelf grafisch ontwerper. Eric de Regt verzorgt de PR en is ook vanaf de oprichting bij Wouws Bont betrokken, evenals Corné Rommens, Peter Buijs en Rien van Wezel. (Peter en Rien zijn inmiddels gestopt). Frans Goorden, Corné Schrooyen en Corné Rommens zijn tijdens carnaval Tonpraters en spreken het Wouwse dialect als geen ander. Bart van Gorp (lid van het metropoolorkest) is muzikaal leider en Polle Dujardin is de vaste toetsenist.

Improvisatie
"Commedia dell Bonte bestaat uit een dertigtal sketches, afgewisseld met zang. Er zal worden teruggeblikt naar eerdere sketches en alles volgt elkaar razend snel op", verklaart Joost die meer details niet wil prijsgeven. In november zijn de eerste sketches geschreven, iedereen had inbreng. Sinds 12 maart zijn de repetities gestart. In tegenstelling tot voorgaande jaren, is de uitvoering nu in april en niet in het najaar. "De reden hiervoor is dat Ed van Bergen gaat trouwen, hij verzorgt samen met Stef Heijnen en Wil van de Stelt de techniek."
Joost stuurt niet teveel op de teksten, het moet spontaan blijven. Wel heeft hij een heel draaiboek voor de techniek.
"De volgorde moet kloppen en praktisch uitvoerbaar zijn", legt hij uit. "headsets en kostuums moeten gewisseld worden en je kan de zaal niet laten wachten."

Kweekvijver
Het Wouws Bont blijkt ook al jaren een goede kweekvijver te zijn voor (jong) talent. Zo is Diego Gonzáles-Clark, nu te zien in theaterproductie Warhorse en musical On Your Feet, zijn carrière in Wouw gestart. Dit geldt ook voor Monique Schrooyen en Anita Reuver en jong talent Julia Schutten en Isabeau Pellis. "We zijn nu eenmaal een dorp met kunstenaars", grapt Karel met gepaste trots. Het comité is daarom wel bedroefd om het besluit dat het rekwisieten talent Karel aangekondigd heeft te willen stoppen. Hierbij dus een dringende oproep voor een opvolger.
Kaartverkoop start op zaterdag 7 april 9.00 uur in de Geerhoek. De week erna kan met terecht bij het VVV-kantoor. Wees er snel bij want er zijn in totaal maar 2 x 330 kaarten beschikbaar. [l]