Een ambassadeur van Brandveilig Leven Roosendaal staat aan de voordeur bij een bewoner om een woningcheck te gaan uitvoeren.
Een ambassadeur van Brandveilig Leven Roosendaal staat aan de voordeur bij een bewoner om een woningcheck te gaan uitvoeren. Coördinator Brandveilig Leven

Ambassadeurs Brandveilig Leven Roosendaal timmeren hard aan weg

ROOSENDAAL – Na de officiële kick-off, in de week van de veiligheid, had Brandveilig Leven Roosendaal drie pijlers waar zij zichzelf op gingen richten: woning-checks uitvoeren, voorlichting geven op wijk- en stads-evenementen en workshops aan groepen verzorgen.

Samen met de inwoners van de gemeente Roosendaal, de Brandweer Midden- en West-Brabant en WijZijn Traverse Groep, willen de ambassadeurs een realistisch beeld creëren over de brandveiligheid risico’s in en rondom een woning. Daarnaast vergroten de ambassadeurs het handelingsperspectief op zowel het gebied van preventie als in geval van brand.

De ambassadeurs hebben de laatste maanden tientallen woningchecks gedaan. Er zijn een aantal zaken bij onze ambassadeurs opgevallen. Wat het meest opviel is dat er bij veel woningen een rookmelder aanwezig is, maar dat de batterij eruit is gehaald vanwege de “irritante” piep. Coördinator Eloy Kooymans vertelt: “de piep geeft aan dat de batterij of de rookmelder vervangen moet worden, dat de mensen alleen de batterij eruit halen en er geen nieuwe instoppen om het gepiep te beëindigen, is erg gevaarlijk omdat er dan geen brand wordt gedetecteerd”.

Zowel Brandveilig Leven Roosendaal als Brandweer Midden- en West-Brabant adviseren een rookmelder op te hangen waarvan de batterij een minimale levensduur heeft van 10 jaar. Zo hoef je niet ieder jaar een batterij uit de rookmelder te halen die mogelijk niet meer wordt teruggestopt. Een rookmelder die 10 jaar meegaat, levert veel gemak en veiligheid op.

De ambassadeurs controleren tijdens een woningcheck onder andere of er in een woning een rookmelder hangt en of deze naar behoren functioneert. Daarnaast wordt uw woning op 32 andere aspecten gecontroleerd op het gebied van brandveiligheid. Gedurende de woningcheck krijgt u adviezen en tips hoe u kunt handelen in het geval van brand en hoe u preventieve maatregelen kunt treffen. Mocht u interesse hebben in een woningcheck die wordt verzorgd door twee ambassadeurs, dan kunt u uw interesse kenbaar maken door te mailen naar ambassadeur.brandveiligleven@wijzijntraversegroep.nl. De woningcheck die door de ambassadeurs wordt gedaan is vrijblijvend en kosteloos. [l]

Een ambassadeur van Brandveilig Leven Roosendaal staat aan de voordeur bij een bewoner om een woningcheck te gaan uitvoeren.