Schaakgenoten blijven te sterk voor Schaakgroep West

ROOSENDAAL – Voor de zesde keer op rij stond dinsdag na Pasen de vriendschappelijke ontmoeting op het programma tussen Schaakgroep West en de Roosendaalsche Schaakgenoten. Al vijf keer wonnen de Genoten op overtuigende wijze. Daarom was deze keer voor de professionals van de bij de NBSB aangesloten club een handicap ingebouwd. Het mocht niet baten. Ook nu pakte RSG de zege al was het verschil nooit eerder zo klein als deze keer: 2½-3½.

Alle deelnemers van de Schaakgroep mochten starten met wit. Bovendien kreeg ieder lid van de Schaakgroep na een snel verloren partij een herkansingsmogelijkheid. Vooraf was bekend dat Rob Verbeek, Jan den Hertog en Jan Hamers het erg moeilijk zouden krijgen tegen de toppers Johan Goorden en Ted van Eck van RSG. Dit kwam uit. Rob Verbeek was kansloos tegen Johan Goorden en ook het duo Den Hertog/Hamers werd afgetroefd door de veelvuldig clubkampioen van RSG. Maar de vier partijen Martijn Verbeek-Arco Schumacher, Bart van Oosterhout-Pieter de Nijs, John Knappers-Pierre Bol en Jeffrey Malawauw-Patrick Heijnen waren door het geringe niveauverschil onvoorspelbaar. Het eerste punt werd voor de Schaakgroep binnengehaald door de winst van Martijn Verbeek op Arco Schumacher. Maar even later boog RSG door winstpartijen van Johan Goorden en Ted van Eck de 1-0 achterstand om in 1-2. Het trefen tussen Bart van Oosterhout en Pieter de Nijs bleef lang spannend. Van Oosterhout kreeg een betere stelling en De Nijs liet al snel weten dat hij met remise tevreden zou zijn. Bart van oosterhout ging nog voor de winst, maar dat lukte niet en de buit werd alsnog verdeeld: 1½-2½. Jeffrey Malawauw had niet echt zijn dag. Het vertrouwen ontbrak. Zelfs met materiaalvoordeel gaf hij op en door de winst van Patrick Heijnen was de buit voor RSG binnen: 1½-3½. De zege van John Knappers op Pierre Bol (saillant detail: op internet wint Knappers zelden van Bol) maakte de nederlaag van de Schaakgroep alleen iets draaglijker.


Uitslagen
Schaakgroep West-RSG 2½-3½: Rob Verbeek-Johan Goorden 0-1, Martijn Verbeek-Arco Schumacher 1-0, Jan Hamers/Jan den Hertog-Ted van Eck 0-1, John Knappers-Pierre Bol 1-0, Bart van Oosterhout-Pieter de Nijs ½-½, Jeffrey Malawauw-Patrick Heijnen 0-1. [l]