Leden van de hockeyclub voor het doel op het veld bij boer Ooninckx in 1934. FOTO WESTBRABANTS ARCHIEF
Leden van de hockeyclub voor het doel op het veld bij boer Ooninckx in 1934. FOTO WESTBRABANTS ARCHIEF Foto van Westbrabants archief

Het draait om sportiviteit en gezelligheid bij Pelikaan

ROOSENDAAL - Het initiatief om een hockeyclub in Roosendaal op te richten kwam van dominineeszoon Jan Jansen. Een opmerkelijk feit in deze overwegend katholieke omgeving. De woorden Roosendaalse mixed hockeyclub kregen een dubbele betekenis omdat er zowel mannen als vrouwen lid konden worden en dat katholieke en protestante leden welkom waren. Op 18 december 1933 werd in hotel Buysen op de Bloemenmarkt de hockeyclub opgericht.

DOOR MIEKE SPEKMAN

De aanleiding om de club naar een vliegtuig te noemen was de speciale extra retourvlucht met speciale Kerst-en Nieuwjaarspost op die datum. Het fokker F 18 toestel 'De Pelikaan' legde de afstand van Amsterdam naar Batavia in Nederlands-Indie¨ in recordtijd van honderd uur af. In die dagen een enorme prestatie. Het feit dat een van de bemanningsleden, Sjef Grosveld een Roosendaler was, gaf de doorslag.
In 1933 werd er voor het eerst in clubverband gehockeyd op de wei van Boonen, achter café 'De Veestallen'. Men speelde gemengd omdat het nog niet mogelijk was zowel een dames als herenelftal op de been te brengen. In 1934 verhuisde de club naar een wei achter de molen van Jan Ooninckx, (later Devillers) aan de Wouwseweg.

De spelers moesten eerst de koeienvlaaien van het veld scheppen voor men een wedstrijdje kon spelen. Ook stond er op het veld een telefoonpaal waar men behendig omheen diende te spelen. Het café van Naantje van Dongen-Dekkers, 'D'n Ekster' werd het clublokaal van de vereniging.

De keuken diende als herenkleedkamer en de dames konden gebruik maken van het opkamertje. In 1935 toen men het veld opnieuw had ingericht ging Pelikaan met een dames en een herenelftal deelnemen aan de kompetitie Tweede Klasse Zuid. Vanaf die tijd spelen de eerste elftallen afwisselend in de Tweede en Derde Klasse.

Vrouwenhof

In 1946 verhuisde Pelikaan naar het Vrouwenhof waar de club een modderig, slecht bespeelbaar veld vol molshopen kreeg. Gelukkig leed de sfeer daar niet onder. Het gezellige bruine café 'D'n Bierstal' van Rinus van Dongen in de Nispensestraat (ter hoogte van de huidige rotonde) werd al snel het nieuwe clubhuis.

Al kreeg De Pelikaan een tweede veld en kleedkamers met douches het bleef aanmodderen in het Vrouwenhof. Na eindeloos zeuren bij de gemeente had men succes en verhuisde de vereniging in 1964 naar Sportpark Hulsdonk. Vier jaar later verhuisden de hockeyers naar de huidige locatie aan de Heerma van Vossstraat.

Daar werden fameuze toernooien georganiseerd zoals het Grenstoernooi, het Roosentoernooi en het Tullepetaonetoernooi. Op het jaarlijks Familietoernooi met Pinksteren brachten sommige gezinnen bijna een heel elftal op de been zoals de familie Offerhaus en Lemmens. Van de elf kinderen van het bakkersgezin Lemmens waren er maar liefst tien lid van Pelikaan.

"Onze vereniging is in de loop van de tijd erg gegroeid," zegt voorzitter Wim Vromans. "We hebben 725 jeugdleden en 220 seniorenleden. We bezitten vier kunstgrasvelden. De eerste seniorenelftallen spelen nu in de Derde Klasse maar Heren I is kampioenskandidaat. Met de A en B jeugd proberen we mee te doen met de hogere klasse Super A en B. We kunnen ons meten met de beste Nederlandse jeugdteams. Het belangrijkste is dat we een echte familievereniging zijn. Gezelligheid staat hoog in het vaandel. In december bestaan we 85 jaar en dat gaan we vieren." [l]