Hans van Oosterbosch en Senne Musters, de zoon van Jack, met de Koninklijke Onderscheiding die Hans en Jack uit handen van burgemeester Niederer ontvingen.  FOTO: RENÉ BRUIJNINCX
Hans van Oosterbosch en Senne Musters, de zoon van Jack, met de Koninklijke Onderscheiding die Hans en Jack uit handen van burgemeester Niederer ontvingen. FOTO: RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

'Jubilerende vereniging maakt zware tijd door'

ROOSENDAAL – Twee onderwijzers die op eenzelfde manier creatief op hun eigen school bezig waren, vormden in 1993 de basis tot de oprichting van Toneelgezelschap 'Graag Gedaan'. Hans van Oosterbosch schreef op basisschool De Bukenhof altijd de afscheidsmusical voor groep 8, terwijl Jack Musters hetzelfde op De Lage Weide deed.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX


Het zal niemand bevreemden dat hun wegen elkaar kruisten en dat het tot een intensieve samenwerking kwam. Die samenwerking heeft geleid tot 25 professioneel geschreven musicals, waarvan de jubileumopvoering op 7 en 8 oktober in de grote zaal van De Kring zal worden gespeeld.

Graag Gedaan
"Deze jubileumopvoering zal extra emotioneel geladen zijn, omdat Jack onlangs is overleden. Maar hij heeft wel tot op het laatste moment meegeschreven en is bij het script betrokken geweest", zegt zijn vriend en medeoprichter Hans van Oosterbosch. "Natuurlijk zitten we in een turbulente tijd, hoewel Jack daar zelf niet zo mee bezig was". Feit blijft dat de al enige tijd ernstig zieke Jack Musters, zich nadrukkelijk richtte op de musical en de kwaliteit daarvan. Dat was bij alle voorgaande, dus zeker ook bij deze jubileumvoorstelling.

Jubileum
Medeoprichter van Toneelvereniging 'Graag Gedaan', Hans van Oosterbosch, vertelt aan de keukentafel bij hem thuis hoe hij samen met Jack hun musicals schreef: "Zodra het thema van de kinderboekenweek bekend was, gingen we met elkaar in gesprek en werkten de rode draad van het verhaal uit. We wisselden ideeën uit, maar filosofeerden ook over de wereldse problemen die er speelden. Daardoor kreeg de musical langzaam maar zeker vorm. Soms waren we heel productief en leek het vanzelf te gaan, maar er waren ook avonden dat de inspiratie op zich liet wachten. Een goed glas wijn hielp ons daar dan bij". Belangrijkste afspraak die beide vrienden met elkaar hadden gemaakt was de mate van geheimzinnigheid waarbij ze hun ideeën met niemand deelden. "De spelers maakten tijdens de eerste presentatie kennis met de inhoud van de musical. Uiteraard werd er in de marge nog wel eens aan een tekst gesleuteld, maar de inhoud en rode draad waren door ons dan echt al verankerd".

Samenwerking
Die samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot 25 musicals. Deze werden en worden opgevoerd in de grote zaal van De Kring. "Zolang mijn vader schreef liet hij ook in de privésfeer niets over de inhoud los", zegt zoon Senne. Senne, zelf al 10 jaar speler in het gezelschap, probeerde wel eens wat los te peuteren maar is daar uiteindelijk nooit in geslaagd. "Mijn vader was terughoudend, zeker als het complimentjes betrof over de wijze waarop hij zijn ideeën aan het papier toevertrouwde. Hij vond dat het product telde en zijn verdienste daarin volledig ondergeschikt was". Daar maakte Jack eenmalig een uitzondering op en dat was op zijn sterfbed op maandag 26 maart jongstleden.

'Goede dingen
komen nooit
te laat'

Uitzonderlijk
Broer Kees Musters had het afgelopen jaar voorbereidingen getroffen om Hans en Jack beiden voor te dragen voor een Koninklijke Onderscheiding. "Graag Gedaan zou hun 25e musical opvoeren en de waardering voor hun beider bijdrage zou het jubileumjaar 2018 feestelijk moeten omlijsten". Hij vervolgt: "Toen eenmaal bleek dat Jack uitbehandeld was, was er dus gepaste haast geboden. Dankzij de medewerking van burgemeester Niederer en de gemeente, kregen Jack en Hans op 26 maart hun Koninklijke Onderscheiding". Degenen die aan het sterfbed van Jack aanwezig waren, spreken met veel respect over de wijze waarop de burgemeester daar handelde. Senne vat de gebeurtenis samen met de zin die zijn vader na ontvangst van de onderscheiding uitsprak: "Goede dingen komen nooit te laat". Een volmondige acceptatie van Jack voor de wijze waarop hij, samen met Hans, oprecht werd gecomplimenteerd. [l]