Noortje van Lith vertelde bij Pauw over haar brief aan Mark Rutte STILL PAUW
Noortje van Lith vertelde bij Pauw over haar brief aan Mark Rutte STILL PAUW Foto: Still uit Pauw

Noortje van Lith strijdt voor gelijke behandeling

ROOSENDAAL - De 21-jarige Noortje van Lith uit Roosendaal heeft een krachtig signaal afgegeven als het gaat om de plannen om mensen met een beperking onder het minimumloon te gaan betalen. Afgelopen week was de Roosendaalse onder andere te zien bij Hart van Nederland en Pauw en dat allemaal door haar brief aan Mark Rutte.

DOOR REMKO VERMUNT

Staatssecretaris Tamara van Ark lanceerde eind maart haar idee en simpel gezegd komt het erop neer dat werkgevers de mogelijkheid krijgen om mensen met een arbeidsbeperking minder te betalen dan het minimumloon. "Meer dan de helft van de mensen met een arbeidsbeperking heeft geen werk, terwijl het overgrote deel van hen wel wíl werken." De staatssecreatris is van mening dat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om mensen met een beperking in dienst te nemen, als zij hen minder hoeven te betalen. Maar, dat schoot veel mensen in het verkeerde keelgat, waaronder de Roosendaalse Noortje van Lith. Zelf zit Noortje in een rolstoel en lijdt aan de ontwikkelingsstoornis cerebrale parese.

Vechten

Haar ongenoegen over dit voorstel schreef ze in een brief aan minister-president Mark Rutte. "Niet alleen ik, maar velen anderen met een beperking schrokken nogal van het bericht dat u ermee akkoord gaat dat werkgevers mensen met een beperking onder het minimumloon mogen gaan betalen en dat wij minder aanspraak kunnen maken op een pensioen", stelt Noortje in haar brief. "Ik zou er zeer veel moeite mee hebben om onderbetaald te worden vanwege mijn beperkingen, ik moet namelijk al vechten om een goede plek in de maatschappij te krijgen en dan wordt mij het recht op een goed betaalde baan en een goed pensioen ontnomen." De premier reageerde op Twitter met: 'Ik snap heel goed dat Noortje van Lith uit Roosendaal knokt voor haar droombaan. Ik ben deze week in China, maar Tamara van Ark nodigt haar snel uit voor een gesprek. Dit kabinet staat voor gelijke kansen voor iedereen."

Gelijke behandeling

De 21-jarige Noortje loopt stage bij de Politie en heeft de ambities om door te stromen naar de Juridische Hogeschool. "Deze opleiding(en) volg ik met veel plezier, mede om mijn kansen op een baan te vergroten." Ze volgt dezelfde opleiding als mensen zonder beperking, maar omdat zij wél een beperking heeft moet ze maar hopen dat haar werkgever haar uiteindelijk ook volledig wil betalen. "Ik wil gelijk behandeld worden, denkt u eens aan artikel 1 van de grondwet, gelijk behandelen in gelijke gevallen."

Petitie

Vanuit het hele land krijgt Noortje veel bijval, onder andere van Amber Bindels (28). Zij is één van de initiatiefnemers van de Petitie Wij staan op. De online petitie is inmiddels al meer dan 64.000 keer getekend. In de petitie wordt gevraagd om gelijkwaardigheid, ook op de werkvloer. "Wij constateren dat werkgevers mensen met een beperking onder het minimumloon mogen betalen, dat een eventuele aanvulling vanuit gemeente wordt geweigerd bij spaargeld en/of werkende partner, dat het pensioenrecht komt te vervallen en dat de aanvraag van een WIA- en/of WW-uitkering wordt bemoeilijkt. Met dit initiatief hoopt staatssecretaris Van Ark volgend jaar al 10 miljoen euro te hebben bespaard, oplopend tot 40 miljoen in 2021 en 500 miljoen op de lange termijn in 2050." Middels de petitie willen de initiatiefnemers het kabinet oproepen om met een eerlijke oplossing te komen voor gelijkwaardige behandeling met salaris, pensioen en/of uitkering.

"Er zijn ook mensen met een beperking die net zo productief zijn als een werknemer zonder beperking en misschien zelfs wel meer, omdat wij bewijsdrang hebben. We moeten namelijke continu vechten voor onze rechten", aldus Noortje. "Ik hoop dat u deze regeling nog eens in overweging gaat nemen omdat er ook mensen met een beperking zijn die hierdoor flink benadeeld kunnen worden en geen gelijke rechten hebben." [l]