Roosendaalse leken preken over duurzaamheid

ROOSENDAAL - Spirit Roosendaal organiseert op donderdag 19 april voor het derde jaar alweer De Preek van de Leek. Vier min of meer bekende Roosendalers beklimmen als onervaren predikanten de preekstoel in de Kruiskerk om hun licht te laten schijnen over een Bijbeltekst. Wat kan zo’n oude tekst ons tegenwoordig nog zeggen? Dit jaar staat het oudtestamentische scheppingsverhaal uit Genesis 1 en 2, vers 1-4 centraal.

Marjeet Verbeek van Spirit: “Kan die tekst ons iets te zeggen hebben over duurzaamheid en spiritualiteit? Dat is de invalshoek voor deze derde editie van De Preek van de Leek. Zoals elk jaar nodigen we er ook nu vier personen voor uit, afkomstig uit verschillende sectoren van de samenleving. Zo krijgen we vier verschillende persoonlijke verhalen te horen over hoe zij de Bijbeltekst verbinden met de tegenwoordige tijd.”
De vier Roosendalers die de uitdaging aangaan om ‘vanuit hun persoonlijke visie en bezieling’ te preken zijn Marion Vriens (beeldend kunstenares), Teun Dekker (directeur basisschool De Kroevendonk), Mariët van de Noort (voedseltechnoloog) en Bert Klijs (oud-secretaris Stichting Keerpunt). Of ze nou gelovig zijn of niet, gepreekt hebben ze nog nooit. Dat het alleen daarom al een uitdaging is, hebben ze inmiddels in hun voorbereiding ondervonden. Teun Dekker: “Een presentatie geven kan ik prima, maar een preek is andere koek.” Marion Vriens: “Een preek heeft een moraal, een betekenis. Het is de kunst om niet belerend te zijn.”
Gelukkig hadden ze alle vier wel gelijk een klik met de Bijbeltekst. Zo zagen ze allemaal de verbinding tussen het scheppingsverhaal en hét thema van deze tijd: duurzaamheid. Maar ieder wel op hun eigen wijze. Mariët van de Noort: “Er is maar één aarde en dat geeft de mens een verantwoordelijkheid. Dat is voor mij Genesis.” Bert Klijs: “Geef zelf het goede voorbeeld, zeg ik altijd. De oud-leraar Engels in mij zegt het zo: lead by example.” Of daar zijn preek over gaat? “Ik heb mijn preek klaar, ” zegt hij en hij is heel erg nieuwsgierig naar wat zijn collega-predikanten te melden hebben. Collega Teun Dekker vult hem aan: “Juist die verschillende verhalen maken deze avond boeiend voor het publiek.”

Vakjury
De preken van maximaal tien minuten worden beoordeeld door een vakjury. Die bestaat uit journaliste Franka van der Rijt, pastoor Ronald van Bronswijk en ds. Marjo den Bakker. Maar het publiek kiest de uiteindelijke winnaar.
De avond wordt muzikaal omlijst door Elly van den Berg en Martyn Smits. Zij brengen klassieke liederen ten gehore die passen binnen het thema ‘duurzaamheid & spiritualiteit’. De Preek wordt georganiseerd door Spirit Roosendaal, samen met de Sint Norbertusparochie, de Protestantse Gemeente Roosendaal en de Zusters Franciscanessen van Roosendaal.
Plaats: Kruiskerk, St. Lucasplein 1, Roosendaal, 19.30-21.30 uur (waarna een drankje). Toegang is gratis. [l]