Marc Naalden (rechts) bracht de spanning terug in de A-groep na winst op Ivo Kok.
Marc Naalden (rechts) bracht de spanning terug in de A-groep na winst op Ivo Kok. Ron Höfer

Open strijd in A-groep na winst Van Eck en Naalden

ROOSENDAAL - Niet eerder was de interne titelstrijd in de A-groep van de Roosendaalsche Schaakgenoten zo interessant als deze keer. De ongeslagen lijstaanvoerders Ivo Kok en Marvin Jacobs gingen onderuit tegen Marc Naalden en Ted van Eck. Hierdoor zijn de verschillen in de stand kleiner geworden en is Ted van Eck volop in de race voor het zomerkampioenschap.

Ook werd tijdens deze vierde ronde duidelijk dat, ondanks het theoretische niveauverschil, de uitslagen uiterst moeilijk voorspelbaar zijn. En dit geldt zeker voor de top-5. Marc Naalden werd enkele maanden geleden nog op overtuigende wijze winterkampioen, maar startte met twee remises en een verliespartij niet best aan de zomercompetitie. Dit leidde ertoe dat hij nu op de vijfde plaats staat. Maar hij speelde al tegen de huidige top-drie, terwijl de nummers een, twee en drie het nog tegen elkaar moeten opnemen. Marc Naalden offerde in zijn partij tegen Ivo Kok een centrumpion en kreeg daardoor een sterke aanval waarmee hij de strijd in zijn voordeel besliste. De twee paarden van Ted van Eck bleken tijdens het eindspel in zijn partij tegen Marvin Jacobs effectiever dan de combinatie paard/loper van Jacobs. Het treffen tussen Hans Ravestein en Nico Kloosterboer duurde slechts vijftien zetten. Beide schakers gebruikten veel tijd, maar de partij bleef van het begin tot het eind in balans. Arco Schumacher en Christ de Veth speelden een prachtige Italiaanse partij. Een uitstekend berekend paard- en torenoffer van Christ de Veth leverden hem de winst van de witte dame van Schumacher op en daarmee ook de overwinning in de partij.
In de B-groep blijft Pierre Bol uitstekend presteren. Hij wil zich duidelijk niet meer scharen onder de ‘kelderschakers’ van het Genootschap. Met twee overwinningen en een remise uit vier partijen bezet hij met Bart Oosterhout een gedeelde derde plaats.

Zaterdagteam
Het zaterdagteam van RSG werd in de vorige ronde al kampioen in de derde klasse. Het treffen met de Pion 4 was daarom een formaliteit. Toch werd er ook in deze laatste ronde serieus om de winst gestreden. Na verliespartijen van Pieter de Nijs en Frank Rockx zorgden Marc Naalden, Ted van Eck, Nico Kloosterboer en Hans Ravestein toch voor een 2-4 voorsprong. Frans Jonkers kon de strijd beslissen door te winnen van Cora Oostvogels. Wat Pieter de Nijs tegen zus Kimberly Oostvogels niet voor elkaar kreeg, lukte Frans Jonkers wel. Hij won en daarmee eindigde ook de laatste competitieronde in winst voor de Roosendaalsche Schaakgenoten. Het verlies van Arco Schumacher was niet meer van belang: 3-5. Als ongeslagen kampioen met veertien matchpunten en 44,5 bordpunten kan teamcaptain Christ de Veth tevreden zijn.

Interne competitie
Uitslagen A-groep: Ivo Kok-Marc Naalden 0-1, Marvin Jacobs-Ted van Eck, Hans Ravestein-Nico Kloosterboer 0,5-0,5, Arco Schumacher-Christ de Veth 0-1.
Stand: 1. Marvin Jacobs 5-4, 2. Ivo Kok 4-3, 3. Ted van Eck 3-2,5, 4. Nico Kloosterboer 4-2,5, 5. Marc Naalden 4-2, 6. Hans Ravestein 4-1,5, 7. Arco Schumacher 4-1, 8. Christ de Veth 3-1, 9. Frank Rockx 3-1, 10. Ron Höfer 4-0,5.
B-groep: Jan den Hertog-Pierre Bol 0-1, Ben Cartens-Joey Wattimena 1-0, Patrick Heijnen-Bart van Oosterhout 0,5-0,5.
Stand: 1. Pieter de Nijs 4-3,5, 2. Ben Cartens 3-3, 3. Bart van Oosterhout 4-2,5, 4. Pierre Bol 4-2,5, 5. Joey Wattimena 4-1,5, 6. Patrick Heijnen 3-1, 7. Frans Jonkers 3-1, 8. Rob Verbeek 2-0, 9. Jan den Hertog 2-0.[l]

Marc Naalden (rechts) bracht de spanning terug in de A-groep na winst op Ivo Kok