Ichraq in haar kamer waar zij haar boek heeft geschreven FOTO HENNIE RIBBENS
Ichraq in haar kamer waar zij haar boek heeft geschreven FOTO HENNIE RIBBENS Foto: Hennie Ribbens

Jong Roosendaals talent schrijft roman

ROOSENDAAL – Het eerste boek van de vijftienjarige Roosendaalse Vmbo-scholiere Ichraq Baba is vanaf deze week te koop. De roman 'Aardbei in oorlog' is een jeugdboek voor kinderen van 9 tot 12 jaar en gaat over de strijd tegen het kwade. De boodschap die de schrijfster aan de lezer wil meegeven is eenvoudig. De roman speelt zich af in de hemel, want dood gaan is niet erg. Uiteindelijk wordt iedereen toch herenigd met elkaar.

DOOR HENNIE RIBBENS

Verhalen verzinnen en schrijven is voor de vijftienjarige Ichraq Baba uit Roosendaal dagelijkse kost. Ook al staat het VMBO examen voor de deur, het weerhoudt de jonge auteur er niet van om elke dag tijd te besteden aan haar schrijfwerk. "Ik verzin de hele dag door verhalen. Het is een tic. Als ik op straat loop en van alles om mij heen zie dan ontstaan de verhalen al in mijn hoofd. Thuis schrijf ik het op," legt Ichraq uit. " Ik hoef er geen moeite voor te doen. Het is er al vanaf kleins af aan."


Aardbei in oorlog
Het idee voor het boek is volgens Ichraq ontstaan na het zien van de animatiefilm 'Het regent gehaktballen,' waarin hoofdpersoon Flint Lockwood een machine uitvindt waarmee hij water om kan zetten in eten. Niet vreemd dus dat alle personen in 'Aardbei in oorlog' vervangen zijn door voedsel. De hoofdpersoon, de volwassen man Oliver, sterft en komt terecht in de hemel. Niet als mens maar als aardbei. Hij maakt kennis met andere vreemde 'eetbare' wezens die het aardse leven hebben verlaten. Rustig gaat het er echter niet aan toe want de hemel is in oorlog met de hel. De rode draad in het verhaal is de strijd tegen het kwade. De strijd verloopt overigens zonder bloedvergieten en de ontknoping van het verhaal is spannend en positief.


Uitgeverij
Een uitgeverij vinden is lastig maar het is Ichraq vrij snel gelukt. Op advies van haar vader is ze op eigen houtje op zoek gegaan. Zo kwam zij terecht bij 'Boek Scout' een uitgeverij met een speciale afdeling voor auteurs tot en met 15 jaar. Binnen een week had ze al antwoord en mocht ze op gesprek. "Ze waren erg te spreken over het verhaal alleen stonden er nog teveel fouten in. Ik moest dus iemand vinden die mij kon helpen bij het corrigeren van mijn boek. Toen dacht ik aan meneer John Verpaalen, mijn leraar uit de eerste klas. Ik heb hem gemaild en hij heeft mij geholpen. We hebben veel contact gehad. Net zo lang tot alles in orde was."


Toekomst
Ichraq hoopt een succesvol schrijfster te worden en heeft alweer ideeën voor een tweede boek. "Ik heb al een aantal manuscripten op de plank liggen maar die zijn nog niet goed genoeg. Eerst eens kijken of dit boek goed gaat verkopen en natuurlijk verder studeren. Ik ga volgend jaar beginnen met de opleiding onderwijsassistent en daarna wil ik doorstromen naar de Pabo. Verder ga ik ook proberen om mijn boek te promoten."