Zwembad De Stok in 1958 FOTO WEST-BRABANTS ARCHIEF
Zwembad De Stok in 1958 FOTO WEST-BRABANTS ARCHIEF Foto: Westbrabants archief

Van natuurbad naar modern openluchtbad

ROOSENDAAL – De eerste Roosendaalsche Bad-en Zweminrichting, een afgebakende zwemplaats in de Watermolenbeek aan de huidige Badhuisstraat werd geopend op 19 augustus 1887. Het zwembad inclusief badhuis waar men warme baden kon nemen, was via een particuliere inzamelingsactie tot stand gekomen. In 1921 sloot het bad. Tien jaar later konden de Roosendalers gebruik gaan maken van het zwembad op Zonneland. In de langwerpige putten van de oude waterleidingmaatschappij werd op initiatief van Toine Koopmansschap senior en met toestemming van de eigenaresse mevrouw Van Campen-Verschuur een zweminrichting gerealiseerd. De gemeente gaf duizend gulden subsidie voor de nodige faciliteiten.

DOOR MIEKE SPEKMAN

Het nieuwe zwembad op Zonneland werd druk bezocht en in warme zomers konden de bezoekersaantallen flink oplopen. Badmeester Koopmanschap en zijn zoon Toine, altijd gekleed in keurige badmeesteruniformen, hielden de touwtjes stevig in handen en straalden gezag uit. Gemengd zwemmen was in die tijd uit den boze en het damesbad werd daarom afgescheiden door een hoge schutting. Zwemmen werd een populair tijdverdrijf en het aantal zwemlessen nam fors toe. Half Roosendaal kreeg in de loop van de tijd zwemles van Toine junior. Toen het zwembad op Zonneland verruild werd voor het nieuwe natuurbad De Stok werd de jonge Toine ook daar badmeester.

De Stok
Op 17 mei 1952 werd zwembad De Stok officieel geopend door burgemeester Freijters. In de loop van de tijd zijn er diverse verbeteringen toegepast. Er kwamen kleedruimtes voor dames en heren (tot 1957 mocht er niet gemengd gezwommen worden) douches en een snoepluik. Vijf jaar later werden er in het natuurbad waar regelmatig de vissen en kikkers tussen de zwemmers opdoken, betonnen bassins ingebouwd. De grootste verbouwing gebeurde in 1971. De Stok kreeg een moderne waterfilterinstallatie, nieuwe bassins en een grote zonneweide. In 1972 werden de baden verwarmd. Doke Meeuwis die samen met haar man Pierre van 1971 tot 1988 het horecagedeelte van De Stok verzorgden, laat in haar nauwkeurig bijgehouden plakboek de foto's zien van de opening van het nieuwe bad.

'In de zomers van 1975
en 1976 kregen we
ruim 200.000 bezoekers'

Ze vertelt: "Mijn plakboek laat het wel en wee en de geschiedenis van de Stok zien. De hoogtijdagen en het verval. We hebben er prachtige tijden meegemaakt. Alles had natuurlijk met het weer te maken. We hebben zomers meegemaakt die top waren zoals de zomers van 1975 en 1976 toen we ruim 200.000 bezoekers kregen. De zomer van 1976 was ontzettend heet. De zes badmeesters onder leiding van Harry van Overveld moesten de mensenmassa in de baden constant scherp in de gaten houden, bijna een onmogelijke klus. Kassamedewerkster Berta Bruijnincx, een heel lief mens, kreeg in die tijd soms wel achtduizend bezoekers langs haar kassa."

Stokroosjes
"Na die 'vette' jaren kwamen de 'magere' jaren, slechte zomers met weinig bezoekers ondanks zweminstuiven, piratenmiddagen en volleybaltoernooien. Alleen de Stokroosjes, een groep dames kwam trouw elke morgen, weer of geen weer, baantjes trekken. Zij zorgden voor veel vrolijkheid. Mijn man en het personeel wilden De Stok aantrekkelijker maken met meer recreatiemogelijkheden zoals speeltoestellen, waterfietsen op de visvijver etc. Een geregelde busdienst uit Kortendijk en Langdonk zou ook bijdragen, maar de gemeente zag dat allemaal niet zitten. Het hele complex raakte door achterstallig onderhoud in verval en in 1999 besloot de gemeente ondanks felle protesten tot sluiting van de oude Stok. Heel erg jammer." [l]