EHBO-vereniging St. Vitalis wordt na 82 jaar opgeheven FOTO SHUTTERSTOCK
EHBO-vereniging St. Vitalis wordt na 82 jaar opgeheven FOTO SHUTTERSTOCK Foto: Shutterstock

EHBO-vereniging trekt de stekker eruit

ROOSENDAAL - EHBO-vereniging St. Vitalis uit Roosendaal heeft besloten om per 30 juni aanstaande de stekker uit de organisatie te trekken. Het ledenaantal is de laatste tien jaar gehalveerd naar 72 leden, maar het aandeel van actieve leden is veel kleiner.

DOOR REMKO VERMUNT

De EHBO-vereniging St. Vitalis is opgericht in 1936 en bestaat dus inmiddels al ruim 82 jaar. Toch is tijdens de ledenvergadering van 21 februari besloten om per 30 juni de vereniging op te heffen. Eind maart zijn alle leden tijdens een Bijzondere Ledenvergadering akkoord gegaan.

Actieve leden

"De belangrijkste reden voor deze opheffing is het feit dat er geen volwaardig bestuur kon worden samengesteld en daarnaast kan de vereniging al een aantal jaren niet voldoen aan de primaire doelstelling, namelijk het geven van EHBO basiscursussen", laat de organisatie weten. De vereniging kon steeds moeilijker voldoen aan de hulpverleningsaanvragen bij evenementen, zoals een Draai van de Kaai of de kermis. "Van de 72 leden, zijn er ongeveer vijftig die nog echt actief de lessen volgen en twintig van hen zijn nog echt hulpverleners tijdens evenementen", vertelt Kouters.

Hulpverlenen

Tot 17 mei kunnen er bij de EHBO vereniging nog aanvragen worden ingediend voor het verlenen van hulp. "We hebben nu nog ongeveer twaalf evenementen op de planning staan. Onder andere een jaarmarkt, een schuurfeest en wat sportevenementen en daarna houdt het op." De Stichting SafeCrowd uit Breda heeft aangegeven de activiteiten (lessen en hulpverlening) over te willen nemen, mits daar behoefte aan is. Er wordt dan een lokale afdeling van de stichting opgericht. "De behoefte voor goede EHBO'ers blijft bij dit soort evenementen", besluit Kouters. Het bestuur gaat samen met hulpverleners op 30 juni nog uit eten om afscheid van elkaar te nemen. "Dat hebben we zo besloten in samenspraak met de overige leden." [l]