Ornament van één van de waterpompen.
Ornament van één van de waterpompen.

Waterpompen op de Markt in Wouw

WOUW - De foto van de maand april liet ons achter op het prachtige Wouwse marktplein, waar onder meer twee hardstenen pompen staan. Deze dateren uit 1768, en vervingen vanaf dat jaar de reeds aanwezige houten pomp, ze dienden de watervoorziening aan de Wouwse bevolking tot 1941 toen het dorp als een van de laatste werd aangesloten op het waterleidingnet van de provincie.

De pompen worden toegeschreven aan de Antwerpenaar Francis Somers, in ieder geval heeft het dorpsbestuur in 1768 opdracht gegeven om hem uit te betalen voor het maken van de pompen. De in Lodewijk XV-stijl opgetrokken pompen zijn niet identiek. Zo is het ornament van de gefotografeerde pomp het wapen van een markies van Bergen op Zoom (Karel Philip Theodoor van Palts-Sulzbach), terwijl de andere is bekroond met een vaas. Na 1941 dienden de pompen enkel nog als monumenten. In 1985 werd een grondige restauratie uitgevoerd. (Naar: 'De marktpompen van Wouw', uitgegeven door het gemeentebestuur van Wouw in 1985).
Een rekensommetje leert dat de pompen in 2018 tweehonderdvijftig jaren (!) de dorpskern sieren. Dat feit zal toch zeker niet ongemerkt passeren ?
Mevrouw Debby de Jong uit Stelberg herkende de plek op de foto. De cadeaubon van € 15, beschikbaar gesteld door Ondernemersvereniging Wouw, heeft zij inmiddels in ontvangst kunnen nemen.
Wilt u in de maand mei meedingen naar deze prijs ga dan naar www.dorpsraadwouw.nl en lees daar hoe u uw inzending op de juiste plaats krijgt. U kunt dat gedurende de gehele maand mei van 2018 doen.[l]

Ornament van één van de waterpompen.