De rolbrug moet het station verbinden met Stadsoevers
De rolbrug moet het station verbinden met Stadsoevers Foto: Gemeente Roosendaal

Gele rolbrug verbindt Stadsoevers met station

ROOSENDAAL - Een grote gele rolbrug gaat de nieuwe wijk Stadsoevers verbinden met de Passerelle en daarmee ook met het station in Roosendaal. Voetgangers en fietsers kunnen via de brug gemakkelijk en snel van de ene kant van de Vliet oversteken naar de andere kant. Begin 2020 moet de brug helemaal klaar zijn voor gebruik.

DOOR REMKO VERMUNT

De nieuwe wijk Stadsoevers krijgt steeds meer vorm en om al die bewoners straks op een makkelijke en snelle manier bij het station te laten komen, wordt een nieuwe eyecather toegevoegd. De robuuste rolbrug komt ongeveer in het midden van de Vliet en verbindt zo het oostelijk en westelijk gedeelte van Stadsoevers.

De brug
De robuuste brug wordt ontworpen door landschapsarchitect Donald Marskamp en architect Laurens de Boer. De brug wordt in totaal 29 meter lang en 4 meter breed. Op het middenstuk, waar de twee brughelften op elkaar aansluiten, is dat 8 meter. Donald: "Op dit stuk maak je als voetganger of fietser een kleine slingerbeweging in plaats van dat je in een rechte lijn over het water gaat." Laurens: 'Dit stuk is bedoeld als verblijfsruimte waar je kunt genieten van het uitzicht over het water. Hier komen twee ronde, stalen zitelementen met een diameter van ruim 1,5 meter waar mensen kunnen vertoeven. Mensen kunnen hierop zitten, liggen, wat je wil."

Rolbrug

Bijzonder aan de brug is dat het een rolbrug is. De brug komt twee meter boven het wateroppervlakte te liggen. Kleinere boten kunnen dus gewoon onder de brug door, maar voor grotere boten rolt de brug open. "Deze techniek wordt niet veel meer gebruikt bij bruggen in Nederland maar nog wel in de havenindustrie, bijvoorbeeld bij scheepshellingen en kraanbanen", vertelt Donald Marskamp. "Als de brug opengaat, is dat best spectaculair. De brug komt dan 15 meter de kant op. Eigenlijk een belevenis op zich." Zo blijft de Vliet bijvoorbeeld toegankelijk voor de boot van Sinterklaas. "Het vaste deel van de brug dat niet rolt, vormt dan een mooie tribune. Hierop kunnen mensen naar de aankomst van de Sint kijken of naar andere toekomstige evenementen zoals een drakenbootrace." Volgens de twee wordt de rolbrug een ware eyecather. De vloer, de zijkanten, de leuningen en de zitelementen moeten één geheel vormen. "De gebruikte materialen, veelal staal, hebben eenzelfde kleurstelling, zodat het een helder en krachtig geheel wordt."

Vliet

Voordat de brug gebouwd kan worden, moet eerst de Vliet onder handen worden genomen. De Vliet was tot de jaren 70 van de vorige eeuw een belangrijk industriegebied voor Roosendaal, met verschillende fabrieken voor onder meer de verwerking van suikerbieten. De nieuwe brug wordt daarom industrieel en no-nonsens, net als het verleden van dit stadsdeel van Roosendaal. Door ook de Vliet aan te pakken moet dit in de toekomst weer dé hotspot van Roosendaal worden. Langs de kade moeten aan weerszijden trappen komen naar het water toe, zodat je pal langs het water kan lopen. Een mooie plek om dichtbij het water te zitten en aan je bootje te werken bij de openbare ligplekken. Deze zogenaamde onderkades komen samen bij de zwaaikom. De plannen zijn om hier een soort brede trap te maken naar het water die te gebruiken is als tribune of terras. Zo kan je aan het water relaxen en genieten van het zonnetje. De Vliet wordt in september 2019 aangepakt. [l]

Stadsoevers

In totaal verrijzen in Stadsoevers ongeveer 450 huizen. Het moet een groene waterrijke wijk worden met een ecologisch park en een jachthaven. De verschillende woningen worden blok-voor-blok ontwikkeld. In het voormalige Spoorhavengebied komen eigenlijk vooral woningen die ook geschikt zijn voor starters. Op deze manier wil de gemeente jongeren verleiden om in de stad te blijven wonen.

Er is gekozen voor een no-nonsense en industrieel uiterlijk FOTO'S GEMEENTE ROOSENDAAL