Astrid & René Vermeulen zijn samen met Frenk Theuns initiatiefnemers van het Restaurant op het Land FOTO REMKO VERMUNT
Astrid & René Vermeulen zijn samen met Frenk Theuns initiatiefnemers van het Restaurant op het Land FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Restaurant op het Land opent zijn deuren

WOUW - Asperges met truffel-crème, een schuimige cappuccino van asperges of Noorse Zalm, gepekeld en gerookt, met asperges. Aan de Bergsebaan 12a in Wouw is een pop-up restaurant verschenen dat slechts drie weken blijft staan. Midden tussen de aspergevelden kan je hier van 5 tot en met 27 mei genieten van verschillende bijzondere gerechten bedacht door chefkok René Vermeulen.

DOOR REMKO VERMUNT

Het idee voor dit Restaurant op het Land komt van de Wouwse ondernemer Frenk Theuns. René Vermeulen, eigenaar van 't Spuihuis in Bergen op Zoom, vertelt: "Frenk zat bij ons op het terras toen hij met dit idee kwam. Het was in de nazomer van vorig jaar en ik dacht: 'Leuk, een keertje koken op het land'." Maar Frenk had hele andere ideeën. Het was niet één keertje koken op het land. Er moest een volwaardig restaurant uit de grond gestampt worden, waar de mensen gedurende drie weken kunnen genieten van heerlijke gerechten. "Hij wilde het echt groots aanpakken. Ik heb er even over na moeten denken, maar besloot toen voor de volle honderd procent hierin mee te gaan", vertelt Vermeulen. Binnen twee uur had René de volledige menukaart al samengesteld. "Ik zag het helemaal voor me: een frisse lichte ruimte met daarbij frisse en lichte gerechten." Volgens de chefkok eet je asperges in het Restaurant van het Land precies zoals je ze het liefst wil eten. "Maar er zitten ook leuke, geestige gerechten tussen, zoals aspergekroketten."

Asperge steken

Wie plaatsneemt in het restaurant zit letterlijk tussen de aspergevelden. "De asperges worden voor je neus gestoken", legt Vermeulen uit. "Dan gaan ze naar Luysterburg en daar worden ze gewassen en geschild voor ze bij ons in de keuken komen." Voor belangstellenden zijn er ook speciale workshops te volgens over hoe je asperges moet steken. "Dan ga je eerst het veld op, je krijgt een driegangenmenu en dan krijg je nog een kilo asperges mee naar huis", verklapt Vermeulen. Het restaurant gaat dan ook om meer dan alleen eten. "Het is een belevenis. We hebben op niets bespaard en de winst zal ook niet hoog zijn, maar het is gewoon een uniek concept."

Reserveren

Dat het aanslaat bij het publiek moge duidelijk zijn. In januari van dit jaar werd het evenement voor het eerst aangekondigd en meteen stroomden de reserveringen binnen. "In de eerste week hadden we al duizend aanmeldingen en inmiddels hebben we al vijfduizend reserveringen staan." In totaal is er binnen plek voor honderd mensen en op het terras kan nog eens zestig man plaatsnemen. "De weekenden zitten al aardig vol, maar her en der zijn nog wel plekjes vrij hoor", stelt de chefkok ons gerust. De reserveringen gaan per half uur. "Iedere dertig minuten komt er maximaal 25 man binnen. Je mag ook eerder komen en eerst op het terras al wat drinken, maar je kan ook na het eten nog natafelen op het terras." Wie alleen een drankje wil doen met een lekker hapje, is eveneens welkom. "Reserveren is het makkelijkst, maar je mag ook gewoon binnen komen lopen."

Goed gevoel

Zelf zal de chefkok en eigenaar van 't Spuihuis niet in de keuken te vinden zijn. "Ik houd me vooral bezig met de opstart, maar daarna ben ik weer in 't Spuihuis nodig. Mijn vrouw Astrid gaat de zaken hier regelen en onze souschef Floris Vriens is een belangrijke spil in dit hele project." Gezien de voorbereidingen verwacht de chefkok niet dat er nog iets fout kan gaan. "Je kan nooit iedereen naar de mond koken, dus er zullen mensen zijn die het niet lekker vinden. Maar, we zullen pas rusten als iedereen toch lekker heeft gegeten. Want zeg nou zelf, als je hier gaat zitten heb je toch automatisch een goed gevoel?"

René durft zelfs al een beetje aan volgend jaar te denken. "Als het een succes is, dan komen we volgend jaar gewoon terug." Kijk voor meer informatie, de menukaart of reserveringen op www.restaurantophetland.nl [l]