De nieuwe beesten trokken meteen veel bekijks FOTO REMKO VERMUNT
De nieuwe beesten trokken meteen veel bekijks FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Schotse Hooglanders terug in de Landerije

ROOSENDAAL - Wethouder Saskia Schenk heeft woensdagmiddag drie Schotse Hooglanders welkom mogen heten in De Landerije. Het gaat om een moeder met haar kalfje van twee dagen oud én een nichtje. "In eerste instantie zouden we twee Schotse Hooglanders krijgen, maar een half uur geleden kregen we een telefoontje dat er een derde bij zou komen."

DOOR REMKO VERMUNT

Wethouder Saskia Schenk liep vier jaar geleden al met het idee om meer gebruik te maken van natuurlijke begrazing in Roosendaal. Dat idee werd stap voor stap geïntroduceerd. "We zijn begonnen met schapen", vertelt Schenk. Vorig jaar werden daar ook Schotse Hooglanders aan toegevoegd. "Er waren wel wat bewoners die er moeite mee hadden, maar inmiddels is iedereen blij met de komst van de Hooglanders." De afgelopen winterperiode was het terrein naast de Segersdreef echter leeg, omdat er in de winter te weinig voedsel voor de beesten is.

De twee Hooglanders die vorig jaar in De Landerije stonden zijn zo gewend geraakt aan mensen, dat ze bij wijze van spreken de boterham uit je handen pakten. De twee beesten zijn daarom terug de natuur 'ingestuurd', zodat ze weer een beetje verwilderen. De drie nieuwe bewoners zijn volgens Dirk Geleijns van Geleijns Begrazingsbeheer wat afstandelijker. "Het nichtje is overigens zwanger, dus binnenkort zijn er zelfs vier Schotse Hooglanders te bewonderen." In verband met de kalfjes is besloten dit jaar het hek op slot te doen. [l]