De Wereldwinkel is op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
De Wereldwinkel is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Foto:

Wereldwinkel Roosendaal zoekt vrijwilligers

ROOSENDAAL - De Wereldwinkel bestaat al meer dan 40 jaar in Roosendaal. Na vele omzwervingen door Roosendaal in kraakpanden, te slopen panden en Parrotia is de wereldwinkel nu gevestigd op de Nieuwe Markt 60 in de galerijflat tegenover 't Paviljoen. Daar wordt van de firma Metterwoon een winkelpand gehuurd.

De Wereldwinkel verkoopt fairtrade producten met name uit landen, die ontwikkelingslanden of 3e wereldlanden worden genoemd. Dat is ook zeer nodig, omdat mensen in die ontwikkelingslanden beduidend minder welvaart hebben en welzijn genieten. Mede door radio, televisie en sociale media weten de bewoners, dat het in West-Europa veel beter gesteld is met de welvaart en het welzijn. En dat betekent weer dat de mensen naar West-Europa proberen te gaan om daar hun geluk op te bouwen.

Fairtrade

De wereldwinkel koopt fairtrade producten in bij gecertificeerde importeurs en verkoopt ze door. Fairtrade betekent dat de producten moeten voldoen aan bepaalde eisen. De belangrijkste eisen zijn:

- eerlijke prijs; voor de producenten kan dan een reëel inkomen ontstaan;

- langdurige contracten, zodat de producenten beter kunnen investeren in de toekomst;

- respect voor mens en dier, bijvoorbeeld geen kinderarbeid en veilige arbeidsomstandigheden;

- ondersteuning van de producent organisaties, vaak worden in dorpjes coöperaties opgericht;

- transparantie in de handelsketen, zodat niet overal geld aan de strijkstok blijft hangen.

De wereldwinkel verkoopt kortom producten met een verhaal. Het product komt uit Zimbabwe, Indonesië of Guatemala. Soms zijn de producenten met naam en toenaam bekend. Ook zijn hele dorpen betrokken bij de productie. Vaak zijn de producten ook uniek!

Vrijwilligers

De wereldwinkel draait op vrijwilligers. Niemand, die werkt in de wereldwinkel, wordt betaald. Eens per jaar hebben we een uitje en aan het eind van het jaar is er een eindejaar borrel. De meeste vrijwilligers staan één dagdeel in de winkel. Behalve het verkopen en toelichten van die producten, moet de winkel ook nog af en toe gestoft of gestofzuigd worden. Van de vrijwilligers wordt ook verwacht dat ze op zaterdag en koopzondag af en toe werken. Overigens de wereldwinkel is niet elke zondag geopend!

Door allerlei omstandigheden is er een tekort ontstaan aan vrijwilligers. Dus als u het leuk vindt om in de winkel te staan en mensen te adviseren voor een cadeau en samen te werken met leuke collega's, kom dan langs in onze winkel en vul een formulier in en geef u zo op als vrijwilliger. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact op met u.

Wereldwinkel Roosendaal, Nieuwe Markt 60, 4701 HK Roosendaal, tel 0165-559434, email: wereldwinkelroosendaal@gmail.com; facebook: www.facebook.com/wereldwinkelroosendaal; website: www.wereldwinkelroosendaal.nl. [l]

De Wereldwinkel is op zoek naar nieuwe vrijwilligers.