Laura de Jong werd als één van de eerste opgesloten in het hokje FOTO REMKO VERMUNT
Laura de Jong werd als één van de eerste opgesloten in het hokje FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Twaalf uur opgesloten voor het goede doel

ROOSENDAAL - Laura de Jong en Tonneke Bakker hebben zich woensdagochtend op laten sluiten in een hokje van twee bij één meter. Twaalf uur lang zitten ze opgesloten voor de deur van Bonnefooi in de Raadhuisstraat in Roosendaal. Natuurlijk doen ze dit niet zomaar, ze zamelen geld in voor het goede doel: Free a Girl, Lock me Up.

DOOR REMKO VERMUNT

”Het is een landelijke actie, maar drie jaar geleden werden wij benaderd of we als locatie wilden meedoen”, vertelt Denise Anjema-Hagenaars (Eigenaresse Bonnefooi). “Het doel spreekt me enorm aan, dus we hebben meteen ja gezegd.” Van maandag tot en met zaterdag laten mensen door heel het land zich opsluiten in de hokjes om geld in te zamelen voor het goede doel. “Vooral in India, maar eigenlijk over heel de wereld, worden jonge meisjes opgesloten in dit soort hokjes en gedwongen tot prostitutie”, vertelt Denise. “Met het geld wat opgehaald wordt, worden de meisjes niet alleen bevrijd, maar met het geld wordt er ook voor gezorgd dat ze bijvoorbeeld onderdak krijgen en terug naar school kunnen. Die meisjes zijn natuurlijk enorm getraumatiseerd."

Opsluiting

Om stipt elf uur stappen Laura en Tonneke in hun hokje. “We mogen er om de twee uur even vijf minuten uit om te plassen en om vijf uur krijgen we een kommetje rijst”, legt Laura uit. Met gezonde spanning stapt ze in haar kooi. “De komende uren ga ik nagels lakken van voorbijgangers om nog extra geld in te zamelen, maar we gaan ook lootjes verkopen. Daarnaast heb ik oorbellen te koop en ik ga loombandjes verkopen.” Laura en Tonneke zijn niet de enige deelnemers, ook op donderdag werden twee mensen opgesloten en op vrijdagavond en zaterdag werd ook steeds één persoon opgesloten. Bijzonder dit jaar is dat er alleen maar vrouwen meedoen. ”De mannen blijven dit jaar even achter, maar uiteindelijk willen we gewoon zoveel mogelijk geld inzamelen om die jonge meisjes te kunnen redden”, besluit Denise. [l]