De Nijs en Cartens strijden om B-titel

ROOSENDAAL – De strijd om het kampioenschap in de B-groep bij het Roosendaalsch Schaakgenootschap is nog niet beslist. In de voorlaatste ronde won Ben Cartens van Rob Verbeek en Pieter de Nijs versloeg Patrick Heijnen. Beide schakers zijn zeker van promotie, maar wie tijdens de Algemene Ledenvergadering op 18 juni de medaille in ontvangst mag nemen, wordt pas tijdens de laatste speelronde beslist.

Ben Cartens en Pieter de Nijs voeren met zes punten de ranglijst aan. Cartens moet echter nog een inhaalpartij spelen tegen Frans Jonkers, maar de uitslag hiervan doet er niet toe. De Nijs moet immers de rechtstreekse confrontatie met Cartens op 11 juni winnen. Ze eindigen dan qua punten gelijk, maar op basis van de Sonneborn-Berger score gaat de titel dan naar Pieter de Nijs. Ivo Kok werd zomerkampioen door winst op Ron Höfer en door de remise tussen Nico Kloosterboer en Ted van Eck. Zelfs een overwinning van Kloosterboer in de laatste ronde op Kok volstaat nu niet meer om hem van de eerste plaats te stoten. Kok en Kloosterboer kunnen overigens beide geen clubkampioen worden, omdat zij niet deelnamen aan de wintercompetitie. Winterkampioen Marc Naalden, Ted van Eck en Marvin Jacobs zijn nog in de race voor het clubkampioenschap. Marc Naalden begon slecht aan de zomercompetitie, maar hij slaagde er wel als enige in om van Ivo Kok te winnen. Bovendien speelde hij twee partijen minder dan Marvin Jacobs en Ted van Eck en heeft daarom alle troeven nog in eigen hand.

Goede zaken
Frank Rockx won in de voorlaatste ronde van Marvin Jacobs en deed daarmee erg goede zaken. Als B-kampioen van de wintercompetitie promoveerde hij naar het hoogste niveau en met 3½ punten uit zes partijen zijn de vooruitzichten op handhaving in de A-groep gunstig. Rockx kreeg voor aanvang van het eindspel een betere stelling. Hij bood remise aan, maar Marvin Jacobs besloot om door te spelen. Rockx won twee pionnen en maakte het karwei af. Bij het treffen tussen Nico Kloosterboer en Ted van Eck ontstond een uiterst ingewikkelde stelling en een remise leek de enige oplossing. Ron Höfer kwam tegen Ivo Kok goed uit de opening, maar Kok schoof het goed dicht. Ron Höfer durfde het niet aan om een stuk voor twee pionnen te offeren en dit kostte hem de partij. In de B-groep rekende Ben Cartens eenvoudig af met Rob Verbeek. De partij tussen Pieter de Nijs en Patrick Heijnen bleef spannend en werd uiteindelijk door een pionneneindspel beslist.

Uitslagen
A-groep

Marvin Jacobs-Frank Rockx 0-1, Ted van Eck-Nico Kloosterboer ½-½, Ivo Kok-Ron Höfer 1-0.
Stand: 1. Ivo Kok 8-7, 2. Nico Kloosterboer 7-4½, 3. Ted van Eck 7-4½, 4. Marvin Jacobs 7-4, 5. Frank Rockx 6-3½, 6. Marc Naalden 5-2½, 7. Arco Schumacher 7-2½, 8. Christ de Veth 6-2, 9. Hans Ravestein 7-2, 10. Ron Höfer 6-½.
B-groep
Ben Cartens-Rob Verbeek 1-0, Pieter de Nijs-Patrick Heijnen 1-0.
Stand: 1. Ben Cartens 6-6, 2. Pieter de Nijs 7-6, 3. Patrick Heijnen 7-4, 4. Bart van Oosterhout 6-3, 5. Pierre Bol 7-3, 6. Joey Wattimena 5-2, 7. Frans Jonkers 5-2, 8. Rob Verbeek 7-2, 9. Jan den Hertog 6-0. [l]