Cursisten Da Costaflat ontvangen reanimatiecertificaat FOTO HENNIE RIBBENS
Cursisten Da Costaflat ontvangen reanimatiecertificaat FOTO HENNIE RIBBENS Foto: Hennie Ribbens

'Alleen het AED apparaat ontbreekt nog'

ROOSENDAAL – Negen bewoners van de Da Costaflat kregen woensdag het certificaat reanimeren en hantering AED (Automatische Externe Defibrillator) uitgereikt. Het reanimatieteam gaat proberen het gat te dichten dat ontstaat tussen de hartstilstand en de komst van de ambulance. Reanimeren kunnen de bewoners inmiddels prima alleen een geldschieter voor het AED apparaat is nog niet gevonden.

DOOR HENNIE RIBBENS


In de Da Costaflat wonen voornamelijk ouderen en hart- en vaatziekten komen bij deze doelgroep regelmatig voor. Om iemand succesvol te kunnen reanimeren moet de tijd tussen de hartstilstand en de start van de reanimatie zo kort mogelijk zijn. Een ambulance doet er doorgaans langer dan vijf minuten over om bij de patiënt te zijn en dan is het al vaak te laat of de patiënt houdt er een hersenbeschadiging aan over. Het team richt zich erop om binnen 4 tot 6 minuten de vereiste hulp te bieden in afwachting van het ambulancepersoneel.


Cursus
Initiatiefnemer en medecursist is de 81 jarige Jaap van der Pal. Hij stapte vorig jaar met zijn idee naar medebewoonster Anneke Ribbens. Samen stelden zij een brief op en bezochten alle 96 appartementen die de Da Costaflat telt. Anneke, die haar sporen in de EHBO wereld ruimschoots heeft verdiend, nam vervolgens contact op met Toon Koolen die bereid was de cursus tegen een kleine vergoeding te verzorgen. Nu 8 maanden later hebben de cursisten er 7 lange lesavonden op zitten en opereren zij als team.

'Ik heb me gelijk
opgegeven voor
de cursus'

Zij voeren verschillende taken uit, vullen elkaar daarbij aan en kunnen elkaars taak overnemen.. "We hopen natuurlijk dat er niets gebeurd maar als dat wel zo is dan komen wij gelijk in actie," legt Anneke uit. "Ik word als eerste gebeld door een van de bewoners of omwonenden. Ik stuur telefonisch het team aan, Iedereen kent zijn taken. Twee mensen zorgen dat de hulpdiensten zonder belemmering naar binnen kunnen en drie mensen houden zich bezig met de patiënt."

Levens redden
Marijn van Dijk is 66 jaar en vindt, nu hij gepensioneerd is, dat hij best een bijdrage kan leveren aan de maatschappij. "Ik heb me gelijk opgegeven voor de cursus. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat mensen elkaar leren kennen en kunnen helpen in nood. Bovendien zie je op TV steeds hoe belangrijk het is om te kunnen reanimeren en om een AED apparaat te kunnen bedienen. Het gaat om mensenlevens. Wij zijn er mee gestart en we hopen dat het balletje nu gaat rollen. Het zou mooi zijn als bewoners van andere buurten of flats ons initiatief gaan overnemen."


AED apparaat
Groot probleem is volgens de cursisten het ontbreken van het AED apparaat. AlleeWonen is de eigenaar van de Da Costaflat en heeft wel de cursus betaald maar een AED apparaat financieren doen zij niet. "We vinden dit een heel mooi initiatief en we ondersteunen graag maar onze taak is bouwen en verhuren. De aanschaf van een AED is de taak van de gemeente," aldus Desiré van Veldhoven van AlleeWonen. Inmiddels is er een subsidieverzoek gedaan bij de gemeente maar wanneer daar uitsluitsel over komt is nog niet duidelijk. Jaap van der Pal hoopt op een snel antwoord. "We hebben goede hoop dat de gemeente snel tot de aanschaf van een AED voor de Da Costaflat overgaat. Als dat niet het geval is dan hopen we op de steun van het bedrijfsleven." [l]