De open avond werd in de parkeerkelder van het oude Belastingkantoor gehouden FOTO REMKO VERMUNT
De open avond werd in de parkeerkelder van het oude Belastingkantoor gehouden FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Associate Degree Academie mikt op 200 studenten

ROOSENDAAL - Tientallen jongeren kwamen dinsdagavond naar het oude belastingkantoor aan het Mill Hillplein voor de open avond van de nieuwe Associate Degrees Academie. Vanaf 1 september wordt boven de grond gestart met tien verschillende hbo-opleidingen, die slechts twee jaar duren. Maar, omdat er boven de grond nog hard gewerkt wordt om alles op tijd af te hebben, werd de open avond in de kelder gehouden. "Zo krijg je toch feeling met waar je straks op school gaat zitten."

DOOR REMKO VERMUNT

De Associate Degree Academie moet een overbrugging vormen tussen havo/mbo 4 en het vierjarige hbo. "Vooral bij mbo-studenten is er sprake van een hoog uitvalpercentage, wanneer ze de overstap maken naar het hbo", vertelt Bas Husstege (projectteam Marketing). "Dat komt omdat ze eigenlijk van niveau 4 gelijk de sprong maken naar niveau 6." De nieuwe school in Roosendaal moet het gat tussen die twee opvullen. Wie de opleiding afrond krijgt dan ook een wettelijk erkend hbo-diploma. "Daar moeten leerlingen, maar ook bedrijven nog erg aan wennen", vertelt directeur Roland van der Poel. "In Nederland volgt slechts twee procent van de leerlingen les op een Associate Degree, maar in bijvoorbeeld Amerika is dat 53,8 procent en in Europa ligt het gemiddelde op ongeveer twintig procent. Nederland loopt daarin enorm achter."

Opleidingen

En daar wil de Associate Degree Academie verandering in brengen. De toekomstige studenten kunnen kiezen tussen tien opleidingen: Business, Engineering, Finance, Human Resourch Management (HRM), ICT, Logistiek Management, Management, Marketing, Ondernemen en een geheel nieuwe opleiding: Health & Social Work. "Ik hoop dat we op 1 september 2018 bij iedere opleiding kunnen starten met een klas van twintig personen", stelt de directeur. Dat zou betekenen dat de school begint met tweehonderd leerlingen. "Als dat minder is, dan is dat ook goed want we begrijpen dat het allemaal nog nieuw is", vertelt Van der Poel. "Leerlingen die hier naar school gaan, gaan samen met ons pionieren." Tot op heden hebben vijftig leerlingen zich aangemeld voor dit avontuur.

Praktijkgericht

Omdat de boodschap nog redelijk nieuw is, is het inmiddels al de derde keer dat de nieuwe opleiding in Roosendaal een open dag houdt. "Binnen twee jaar een volwaardig hbo-diploma op zak hebben, dat trekt wel de aandacht. Er is dan ook veel interesse vanuit de jongeren, maar het kost ons wel veel tijd om die boodschap goed over te brengen. Zo is de Associate Degree bijvoorbeeld veel praktischer ingericht dan de hbo-opleidingen van vier jaar." Wie even meeluistert bij één van de presentaties van de verschillende opleidingen krijgt daar al snel een beeld van. Bij Health & Social Work krijgen de leerlingen twee dagen les op school, ze lopen twee dagen stage en één dag werken ze in groepsverband aan opdrachten. "Die verdeling van de dagen zie je bijna bij iedere opleiding wel terug", legt Van der Poel uit. "En zelfs de 'theoretische' lessen zijn nog erg praktijkgericht. Zo hebben we in ons schoolgebouw, maar één 'ouderwets' leslokaal met tafeltjes, stoeltjes en een whiteboard." Ook wordt er weinig gewerkt met boeken. "Omdat we werken met een curriculum van twee jaar, kunnen we heel snel inspelen op de veranderingen in de maatschappij. We werken dan ook veel liever met recente digitale nieuwsartikelen dan met boeken.

Succes

De Associate Degrees Academie is een samenwerking tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Het idee voor een Associate Degree is afkomstig van de Hogeschool Rotterdam, waar men in september 2011 is begonnen met 168 leerlingen. Inmiddels is dat concept uitgegroeid tot een volwaardige opleiding met bijna drieduizend leerlingen. "Ook daar zijn we in een kelder begonnen", lacht Van der Poel. [l]