In 2014 werd de SamenLoop voor Hoop geopend door burgemeester Jacques Niederer ARCHIEFFOTO
In 2014 werd de SamenLoop voor Hoop geopend door burgemeester Jacques Niederer ARCHIEFFOTO Foto: René Bruijnincx

Nieuwe editie van SamenLoop voor Hoop in 2019

ROOSENDAAL - Team Doelbewust, KWF Roosendaal en Inloophuis Roselinde hebben de handen ineen geslagen voor een nieuwe editie van SamenLoop voor Hoop. Op 15 en 16 juni 2019 wordt de tweede editie gehouden van dit evenement, waarbij geld wordt ingezameld voor het KWF. In 2014 werd de eerste editie gehouden, waarbij een bedrag van ruim 90.000 euro werd opgehaald.

DOOR REMKO VERMUNT

Vier jaar geleden werd in Roosendaal de eerste SamenLoop voor Hoop gehouden. Initiatiefnemer hierbij is Team Doelbewust. Een vrienden- en familiegroep die meedeed aan de Roparun om geld in te zamelen voor palliatieve zorg. Team Doelbewust is onder andere organisator van de CycleSensation, maar sinds 2012 organiseren zij ook de ColSensation waarbij geld wordt opgehaald voor onderzoek naar én genezing van kanker. Bij hun vijfjarig jubileum werd het idee opgevat om een SamenLoop te organiseren én dat beproefde succes wordt herhaald bij het tienjarig jubileum.

'We hebben nog een jaar om alles te organiseren'

SamenLoop

SamenLoop voor Hoop is een evenement dat vanuit KWF is opgezet. Mensen die ziek zijn of die ziek zijn geweest staan hierbij samen stil bij kanker, maar ze vieren ook het leven. "Een samenloop bestaat eigenlijk uit drie ceremonies", vertelt Astrid Aarts (Voorzitter van KWF Roosendaal). De eerste ceremonie is de opening waarbij alle survivors, commissieleden, vrijwilligers en teams op het terrein één keer een ronde lopen. Het vormt meteen de aftrap voor de 24-uurs wandelestafette, waarbij teams non-stop elkaar afwisselen om 24 uur lang rondes te lopen. Tijdens deze loop zijn er optredens en allerlei acties van deelnemers om geld in te zamelen.

Kaarsen

De tweede ceremonie is de zogenaamde Kaarsenceremonie. Wanneer de avond valt verlichten kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen het parcours. Tijdens deze ceremonie worden dierbaren herdacht en wordt gevierd dat mensen kanker hebben overwonnen. Met recht mag dit één van de mooiste momenten van de loop genoemd worden. Het laatste onderdeel is de slotceremonie. "Na 24 uur wandelen loopt iedereen de laatste ronde en wordt de opbrengst bekend gemaakt en de cheque overhandigd aan KWF Kankerbestrijding." Naast deze activiteiten worden er volgens Astrid Aarts nog veel meer bijzondere activiteiten georganiseerd, maar welke dit zijn is nog even een verrassing.

Vrijwilligers

"We hebben nog een jaar om alles te organiseren", vertelt Aarts. "Vanaf nu kunnen teams zich al wel aanmelden voor de SamenLoop, maar we zijn ook op zoek naar vrijwilligers die de organisatie willen ondersteunen." Ondertussen wordt ook gekeken naar een mogelijke locatie voor de SamenLoop. "We zijn op dit moment bezig met een locatie, maar dat wordt later bekend gemaakt", aldus de initiatiefneemster. In 2014 werd de SamenLoop nog gehouden in de tuin van het Mariadal. Ruim duizend deelnemers, verdeeld over 68 teams, wandelden destijds 24 uur langs in de tuin van Mariadal om een bijdrage te leveren aan de strijd. Bij de opening knipte burgemeester Niederer het lint door, waarmee het parcours werd geopend en de wandelaars konden vertrekken. Hij werd tijdens die eerste ronde vergezeld door een groot aantal Hoopgevers. Mensen die kanker hebben of hebben gehad en symboliseren dat je daar ook kracht en moed uit kunt putten.

Deelnemen

Wie als team mee wil doen aan de SamenLoop voor Hoop in Roosendaal of wie wil helpen als vrijwilliger, kan zich aanmelden via de website: www.samenloopvoorhoop.nl. Eventuele sponsoren kunnen zich eveneens via deze website melden. [l]