Vorig jaar werden 94 matches gemaakt met een waarde van 75.370 euro.
Vorig jaar werden 94 matches gemaakt met een waarde van 75.370 euro. Foto: PH2@RT

Ondernemers delen kennis, kunde en spullen

ROOSENDAAL - De VoorleesExpress heeft afgelopen donderdag tal van spelletjes in ontvangst mogen nemen van Kringloopwinkel Simple. De spelletjes maken onderdeel uit van het Zomer-lees-dippakket dat de VoorleesExpress aanbiedt aan ouders om ervoor te zorgen dat kinderen ook in de zomervakantie actief bezig zijn met taal en lezen. De samenwerking tussen de VoorleesExpress en Simple is tot stand gekomen met behulp van de 'maatschappelijke beursvloer'.

DOOR REMKO VERMUNT

In oktober organiseert de Roosendaalse Uitdaging samen met het GDO-Netwerk alweer voor de vierde keer zo'n maatschappelijke beursvloer. Het idee erachter is simpel. Zowel het bedrijfsleven als maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd om met elkaar het gesprek aan te gaan. "In dat gesprek gaan we bekijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen", vertelt Kim Bareman van de Roosendaalse Uitdaging. "Wij nodigen ons netwerk van ondernemers en maatschappelijke organisaties uit en hopen zo mooie matches te maken."

Ruilhandel

Tijdens de maatschappelijke beursvloer blijft de portemonnee gesloten. "Het is echt een ruilhandel", legt Bareman uit. "Er komt geen geld bij kijken, maar sommige bedrijven kunnen bijvoorbeeld faciliteiten of overtollige materialen aanbieden. Ook kunnen er extra handjes geboden worden of kennis en advies." Toch is het voor maatschappelijke organisaties geen kwestie van alleen maar nemen. "We gaan bij de matches wel uit van wederkerigheid. Dus we kijken echt wat we voor elkaar kunnen betekenen."

'We kijken echt wat
we voor elkaar
kunnen betekenen'

Tegenprestatie

Een goed voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen de Kringloper en de VoorleesExpress. Want in ruil voor de spellen van de Kringloopwinkel houdt de VoorleesExpress bijvoorbeeld een voorleesmiddag bij Simple. Zo helpen de twee elkaar. Bij de laatste editie van de Beursvloer in april 2017 waren er in totaal 94 van dit soort matches met een maatschappelijke waarde van 75.370 euro. "Het mannenkoor Lad' Sing heeft bijvoorbeeld een benefietconcert gehouden voor Unicef. Dat heeft 2700 euro opgeleverd voor het goede doel. Unicef heeft als tegenprestatie aandacht aan het concert geschonken op hun website." De Rabobank heeft daarentegen een soort klusjesdag gehouden bij Zorgboerderij De La Vie. "Zij hebben allerlei klussen uitgevoerd voor de zorgboerderij en als tegenprestatie verzorgden zij samen met jongeren een heerlijke lunch."

Roosendaal Raakt

Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden te noemen. "De gemeente Roosendaal levert handjes voor diverse klussen aan Theater Thiuri tijdens Roosendaal Raakt (de jaarlijkse klussendag van de gemeente) en Theater Thiuri geeft in ruil daarvoor een voorstelling tijdens Roosendaal Raakt in de Theater De Kring. Deze voorstelling wordt aangeboden aan doelgroepen welke doorgaans niet de middelen hebben om een reguliere voorstelling bij te wonen."

Feest

Bij de komende beursvloer hoopt Bareman weer veel mooie matches te zien. "Er is ook een notaris aanwezig die de samenwerking tussen de partijen bezegeld." En iedere match wordt uiteraard gevierd op de beursvloer. "Vorig jaar kregen de partijen een leuke Hawaï-slinger om en ook dit jaar gaan we er wel een momentje van maken." Vorig jaar waren volgens Bareman echter wel veel maatschappelijke organisaties aanwezig. "Dit jaar proberen we de balans te creëren tussen bedrijfsleven en deze organisaties. De groepen moeten ongeveer even groot worden."

Aanmelden

Uiteindelijk verwacht Bareman zo'n honderd aanmeldingen op deze dag. "Instanties die op de hoogte willen blijven kunnen dat doen door zich aan te melden voor de nieuwsbrief via de website www.roosendaalseuitdaging.nl of door een mail te sturen naar info@roosendaalseuitdaging.nl" [l]