De school krijgt een islamitische inslag FOTO SHUTTERSTOCK
De school krijgt een islamitische inslag FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

SIPO wil islamitische school vestigen in Kroeven

ROOSENDAAL - De Stichting Islamitisch Primair Onderwijs heeft een aanvraag ingediend om per 1 augustus 2019 een islamitische basisschool te starten in Roosendaal. De nieuw te stichten school gaat naar verwachting onderdak bieden aan ongeveer 250 leerlingen en komt als het aan de organisatie ligt in de Kroeven te liggen.

DOOR REMKO VERMUNT


Bij het oprichten van een nieuwe school komt veel kijken. Het schoolbestuur moest bijvoorbeeld een prognose geven van het te verwachten aantal leerlingen. De school zal na de eerste 5 jaar moeten voldoen aan de minimale norm van 200 leerlingen en naar verwachting de komende 15 jaar aan deze norm blijven voldoen. De gemeente Roosendaal stelt dat uit de gegevens die het bestuur heeft aangedragen blijkt dat het aannemelijk is dat de school hieraan kan voldoen. In de prognose die door de school is aangeleverd, wordt zelfs gesproken over 264 leerlingen in 2019. De verwachting is dat het aantal leerlingen in 2039 slechts licht is gestegen naar 282 leerlingen.

Huisvesting

De toekomstige school moest niet alleen prognoses aanleveren, maar men moest ook aangeven waar de school zich wil vestigen in Roosendaal. Een exacte locatie is nog niet bekend, maar er is wel een voorkeur uitgesproken voor de wijk Kroeven. De gemeente Roosendaal is uiteindelijk verantwoordelijk voor het huisvesten van een nieuwe school. "Momenteel is de leegstand bij basisscholen zodanig dat de school in de beginjaren kan worden gehuisvest in een bestaande locatie. Hierbij wordt gekeken naar een locatie waar voldoende eigen identiteit kan worden gegeven aan de nieuwe school", aldus de gemeente. Welke locatie dat precies gaat worden, wordt later bekend wanneer de aanvraag volledig is goedgekeurd.

Gevolgen

De komst van een nieuwe school heeft ook gevolgen voor de overige scholen. "De beoogde leerlingen van de nieuwe school zijn nu meegenomen in prognoses en leerlingaantallen van bestaande scholen. Stichting SIPO gaat uit van een groeimodel, waarbij het aantal leerlingen dat overstapt beperkt is, maar ouders en kinderen hebben hierin keuzevrijheid", stelt de gemeente. Het kan dus zijn dat er een verschuiving plaats gaat vinden van leerlingen van hun huidige basisschool naar de islamitische school. Ook qua financiën kan er het één en ander veranderen. De gemeente heeft één pot met geld voor alle schoolgaande leerlingen. Als er een school bij komt, kan dit betekenen dat andere scholen iets minder geld gaan krijgen. Deze mogelijke gevolgen zijn besproken met de huidige schoolbesturen.

Verder verloop

Maar, eerst moet de aanvraag nog volledig goedgekeurd worden. Om in aanmerking te komen voor bekostiging door het Rijk moet een school bijvoorbeeld worden opgenomen in het Plan van Scholen. Dat is een overzicht van nieuw op te richten scholen in een gemeente. Zo'n plan is inmiddels door de gemeente Roosendaal opgesteld en het college heeft dit plan al goedgekeurd. De volgende stap is dat de gemeenteraad voor 1 augustus 2018 een besluit moet nemen over het Plan van Scholen 2019-2022. Vanwege het zomerreces zal dit besluit snel genomen worden. "Binnen twee weken na de vaststelling van het Plan wordt het ter goedkeuring aan de minister van OCW gestuurd. De minister beslist vóór 1 januari van het daaropvolgende jaar of het Plan van Scholen wordt goedgekeurd of niet."

Vergelijking

Omdat er in Roosendaal nog geen islamitische school gevestigd zit, heeft de stichting zich voor de prognoses gebaseerd op basisschool El-Feth in Bergen op Zoom (eveneens van de stichting SIPO). Er werd onder andere gekeken naar het aantal inwoners, leerlingdichtheid, oppervlakte, stedelijkheid en herkomst. [l]