Benieuwd naar het nieuwe onderkomen van Hifi Studio Iman Dane? Loop dan vooral eens binnen. FOTO ELS ROMMERS
Benieuwd naar het nieuwe onderkomen van Hifi Studio Iman Dane? Loop dan vooral eens binnen. FOTO ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Hifi Studio Iman Dane: dezelfde kwaliteit op een ander adres

ROOSENDAAL – Een paar maanden geleden verhuisde Iman Dane de inboedel van zijn Hifi Studio naar de overkant van de Dr. Braberstraat, waar hij al sinds 1982 is gevestigd. "Op deze locatie komt alles samen", zegt de enthousiaste eigenaar. Een mooi moment dus voor deze bevlogen ondernemer om te reflecteren op het grote succes van zijn zaak, de economische crisis die hij overwon en de geslaagde doorstart die hij dankzij zijn goede naam wist te maken.

DOOR ELS ROMMERS

Voor hetzelfde geld was Iman agrariër geworden, maar het lot beschikte anders. "Als boerenzoon was ik de gedoodverfde opvolger van mijn vader, maar door omstandigheden verkochten mijn ouders de boerderij", verduidelijkt hij. Dat maakte voor Iman de weg vrij om van zijn hobby zijn beroep te maken. Want als kind al ontwikkelde hij een grote passie voor muziek.. "Als 8-jarig jochie kreeg ik een accordeon. Er ging geen dag voorbij zonder dat ik daarop zat te spelen. Op m'n 14de verruilde ik die voor een elektrische gitaar en toen was de beer los…"

Bevlogen
Maar Iman had nog een grote liefde, namelijk techniek. "Zo jong als ik was, ontwierp ik al mijn eigen stereo-installatie. Ik scharrelde allerlei onderdelen bij elkaar en knutselde net zolang tot ik muziek op de fraaist mogelijke manier kon weergeven", blikt Iman glimlachend terug. "Om ervaring op te doen, ging ik tijdens mijn vakantie zelfs vrijwillig werken bij Van Vliet die geluidsapparatuur verkocht. Later werd ik er terug gevraagd, ditmaal voor een betaalde baan." Het waren zijn gedrevenheid, zijn gevoel voor techniek en muziek, maar ook zijn empathie die hem tot een succesvol verkoper maakte. En na de nodige jaren voor anderen gewerkt te hebben, besloot Iman zijn eigen onderneming te starten.

Grote evenementen
Hifi Studio Iman Dane was meteen na oprichting een succes. "Zelfs toen al kwamen mijn klanten vanuit Brussel en Roermond speciaal hierheen", aldus Iman. "Binnen korte tijd had ik een goede reputatie opgebouwd en dat terwijl je het in dit vakgebied voornamelijk van mond-op-mond-reclame moet hebben. Ook werd ik steeds vaker gevraagd om geluidsopnamen te maken. Als jonge knul scheurde ik al op m'n brommertje door de regio om opnames te maken van schoolbandjes. In mijn 47-jarige carrière heb ik al veel mooie momenten beleefd. En nog steeds geniet ik als ik het geluid mag verzorgen tijdens grote evenementen, als het Zomerpodium op het Tongerloplein of het Nispense Openluchttheater."

Pieken en dalen
Een hoogtepunt waaraan hij tevens dierbare herinneringen koestert is een LP van wijlen fagottist Henk de Wit die hij in samenwerking met jazzmuzikant Willem Breuker opnam. Dat hij lid is van de Audio Engineering Society, een wereldwijde organisatie die louter kwaliteit toelaat, vervult hem eveneens met trots. Dieptepunt vormde de economische crisis waar ook Imans hifi-zaak, hoe goed bekend ook, niet aan ontsnapte "Maar nadat ik in 2013 had besloten de stekker er dan maar uit te trekken, gebeurde er iets wonderlijks", vertelt Iman. "Mijn verkopen namen toe! Eerst nog voorzichtig, maar daarna zo sterk dat ik een doorstart kon maken."

Toekomstmuziek

Iman Dane prijst zichzelf gelukkig. "Mijn leven is gevuld met prachtige muziek, beluisterend, zelf spelend en opnemend in mijn eigen opnamestudio met geweldige akoestiek, een beleving die ik anderen ook gun. En hoe mooi is het dat serieuze muziekliefhebbers na 36 jaar mijn winkel nog altijd weten te vinden. Het heeft geloond om steeds eerlijk advies te geven, met alle ontwikkelingen mee te gaan en te kiezen voor kwaliteit die minstens 10 tot 15 jaar audiogenot garandeert. Dus daar gaan we vrolijk mee door, alleen nu vanaf de nieuwe locatie." [l]