Ook het pijncentrum, het oogheelkundig behandelcentrum en het slaapcentrum verhuizen naar Roosendaal. FOTO REMKO VERMUNT
Ook het pijncentrum, het oogheelkundig behandelcentrum en het slaapcentrum verhuizen naar Roosendaal. FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Interne geneeskunde naar Roosendaal

ROOSENDAAL – De afdelingen interne geneeskunde en de cardiologische zorg in het Bravis ziekenhuis zijn deze maand naar de vestiging in Roosendaal overgeplaatst. Op de locatie Roosendaal ligt het accent voortaan op in te plannen zorg. De meeste chirurgische ingrepen vinden voortaan in dit ziekenhuis plaats. Het gaat bijvoorbeeld om de vervanging van een heup of een operatie aan de liesbreuk.

Verder kunnen patiënten voortaan ook in Roosendaal terecht voor dialysezorg. Ook de afdeling cardiologie is nu geheel geconcentreerd in Roosendaal. Daaronder vallen ook de Eerste Hart Hulp (EHH) en de hartbewaking (CCU).

Verbouwing

In de toekomst volgen ook de komst van het pijncentrum, het oogheelkundig behandelcentrum en het slaapcentrum naar Roosendaal. Hiervoor vindt momenteel een verbouwing plaats. In het najaar van dit jaar zijn de verschuivingen gereed. Eerder werd in Roosendaal al de afdeling oncologie geconcentreerd. Patiënten met kanker volgen daar bijna al hun behandelingen. De verdeling van zorg vloeit voort uit de afspraken die bij de fusie van het Franciscus en het Lievensberg Ziekenhuis in 2015 zijn gemaakt.

Complexe zorg

In Bergen op Zoom staat de complexe en acute zorg neutraal. Dit houdt in dat patiënten die spoedzorg nodig hebben naar de locatie Bergen op Zoom worden overgebracht. De acute neurologische zorg is al sinds oktober 2016 geconcentreerd in Bergen op Zoom. Ook de complexe chirurgie, zoals de robotchirurgie, vindt op deze locatie plaats. Voor deze zorg zijn aparte voorzieningen ingericht zoals een grotere Intensive Care en een operatieteam dat dag en nacht klaarstaat. Ook de specialisaties geboortezorg, kinderen, acute neurologie (hersenbloeding), traumazorg, complexe chirurgie en longgeneeskunde zijn gevestigd in Bergen op Zoom.

Kwaliteit hooghouden

Bij die verdeling van zorg staat het leveren van de beste zorg voor patiënten voorop. De concentratie van zorg is nodig om de kwaliteit van de zorg hoog te houden en zorg binnen de regio te behouden. Hierbij is de visie van het Bravis ziekenhuis: zorg dichtbij huis waar het kan, verder weg als het beter is. "Het is echter niet het meest ideale plaatje", zegt Bianka Mennema, lid Raad van Bestuur. "Het meest optimale zou alles onder één dak zijn, maar dat is nu niet mogelijk. We streven er naar de kritisch zieke patiënt op de juiste locatie op te nemen en daarnaast doen we er alles aan om er voor te zorgen dat de patiënt zo weinig mogelijk verplaatsingen heeft tussen beide locaties. Maar helemaal voorkomen kunnen we het niet." De locaties in Bergen op Zoom en Roosendaal blijven allebei basiszorg bieden. De twee locaties hebben elk een kliniek, een Spoedeisende Hulp, operatiekamers en een Intensive Care. Op de locatie Roosendaal is de operatieafdeling na 17.00 gesloten omdat de planbare zorg tijdens kantooruren plaatsvindt. Op deze manier maakt het Bravis ziekenhuis doelmatig gebruik van haar middelen.

Toekomst

Het Bravis is nu klaar met het verdelen van de zorg over beide locaties. "Het verbouwen van de poliklinieken en de renovatie van afdelingen gaan alleen nog even door", aldus Mennema. "De kamers en sanitair worden moderne verblijven die van alle hedendaagse gemakken zijn voorzien. We krijgen een mooie up-to-date kliniek. Verder zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een toekomstvisie voor ziekenhuiszorg in de regio. We moeten kunnen inspelen op ontwikkelingen in de zorg die op ons afkomen en blijven aansluiten op de behoeften in onze regio".

FOTO