In Krommenie werd vier jaar geleden al een fietspad met zonnepanelen aangelegd FOTO SHUTTERSTOCK
In Krommenie werd vier jaar geleden al een fietspad met zonnepanelen aangelegd FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

CDA wil duurzame fietspaden in Roosendaal

ROOSENDAAL - Roger van Nassau (CDA) wil dat de gemeente gaat experimenteren met zogenaamde Plastic Roads en SolaRoads. Eerstgenoemde is een weg die gemaakt wordt van gerecycled plastic en een SolaRoad is een fietspad waar ook zonnepanelen in verwerkt zijn. Deze twee opties bieden volgens het raadslid de mogelijkheid om Roosendaal nog verder te verduurzamen.

DOOR REMKO VERMUNT

Het idee voor de Plastic Road komt uit de gemeente Zwolle. Zij pretenderen als eerste in de wereld een fietspad aan te leggen die gemaakt is van gerecycled afval. Het fietspad moet in september klaar zijn en rond de jaarwisseling wordt er opnieuw een weg van 30 meter aangelegd op een andere locatie in Zwolle. "Volgens de ontwikkelaar van deze plastic wegen is het product relatief onderhoudsvrij vanwege de ongevoeligheid voor corrosie en weersinvloeden", stelt Van Nassau. "De levensduur van de wegen zou verdrievoudigd kunnen worden met deze toepassing. Dit betekent minder en korter onderhoud aan wegen wat natuurlijk financieel veel interessanter is voor de gemeente en de burger zal minder files en omleidingen ervaren." De CDA'er wil daarom weten van het college of er ook in Roosendaal geƫxperimenteerd kan worden met dergelijke fietspaden. "Zodat ook wij als ambitieuze gemeente zelf kunnen evalueren en mogelijk sneller verduurzaming kunnen toepassen."

Met diezelfde gedachte wil de Roosendaalse CDA-fractie ook dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden om fietspaden aan te leggen met zonnepanelen. Vier jaar geleden werd zo'n fietspad aangelegd in Krommenie en inmiddels zijn er ook van deze fietspaden aangelegd in Haaksbergen en Blauwestad. "Is de portefeuillehouder op de hoogte van de aanleg en mogelijke evaluaties van energieopbrengst van de zogeheten 'SolaRoads' Ć©n ziet de portefeuillehouder ook mogelijkheden om deze 'SolaRoads' aan te leggen in de gemeente Roosendaal?"