Ga zelf aan de slag met schepnet en waadpak!
Ga zelf aan de slag met schepnet en waadpak! Waterschap Brabantse Delta

Doe mee aan visonderzoek op 23 juni in Roosendaal

ROOSENDAAL - Waterschap Brabantse Delta, provincie Noord-Brabant en Stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) zetten zich in voor schoon water en een gevarieerde visstand in sloten en beken. Zij werken samen met onder meer agrarische natuurverenigingen, hengelsportverenigingen en natuurorganisaties om die doelen te realiseren. Zaterdag 23 juni kunnen belangstellenden dat met eigen ogen zien in de Molenbeek bij Roosendaal.

De variatie in vogels en zoogdieren zegt veel over de kwaliteit van hun leefomgeving. Vissen leiden veelal een verborgen bestaan, maar een gevarieerde visstand zegt veel over de kwaliteit van het water. Dat is belangrijke informatie voor waterschap Brabantse Delta en RAVON. Tijdens de visexcursie van 23 juni in de Molenbeek laten waterschap Brabantse Delta en RAVON belangstellenden zien hoe zij onderzoek doen naar de visstand in sloten en beken. Langs de beek heeft inrichting plaatsgevonden, zodat dieren de beek en aangrenzende land kunnen gebruiken om zich te verplaatsen. Ook zijn hierdoor de paai- en opgroeimogelijkheden voor vissen verbeterd. Tevens zijn er een aantal vispassages aangelegd, zodat stuwen geen obstakel meer vormen en de vissen de bovenstroomse gebieden kunnen bereiken.

‘Vissenjacht’
Voor belangstellenden bestaat een mogelijkheid om met een professioneel schepnet en een waadpak op ‘jacht te gaan’ naar vis. Het doel is om zoveel mogelijk soorten te vangen. In de sloten en beken leven verschillende vissoorten waaronder; stekelbaarsjes, rivierdonderpad, bermpje, bittervoorn, riviergrondel en kleine modderkruiper. De uitkomsten van het onderzoek gebruiken waterschap Brabantse Delta en RAVON om de mogelijkheden voor vissen binnen de watergangen rondom de Molenbeek te verbeteren.

Locatie en aanmelden
Iedereen is van harte welkom! Deelname is gratis en bijzondere kennis van vissen is niet nodig. De excursie start op 23 juni 2018 om 10.00 uur en is rond 15.30 uur afgelopen. Heb je belangstelling? Mail dan vóór 21 juni 2018 je naam, adres en contactgegevens naar Stichting RAVON, Mick Vos: m.vos@ravon.nl. Op 22 juni 2018 ontvang je meer informatie over het programma en de locatie. Meer informatie is te vinden op www.RAVON.nl > RAVON actief > activiteiten > agenda. [l]

Ga zelf aan de slag met schepnet en waadpak!