'Burgemeester' Cees Dielemans en Olaf van Dijk halen herinneringen op. FOTO HENNIE RIBBENS
'Burgemeester' Cees Dielemans en Olaf van Dijk halen herinneringen op. FOTO HENNIE RIBBENS Foto: Hennie Ribbens

De Heuvellaan viert al veertig jaar feest

ROOSENDAAL – Cees Dielemans, gekscherend maar ook liefdevol 'De burgemeester van de Heuvellaan' genoemd, stond aan de wieg van de Heuvellaanfeesten. Het begon met een balletje trappen op straat en nu veertig jaar later is de straat nog steeds de plaats waar van alles gebeurt. De inwoners van de Heuvellaan verheugen zich op het feestelijke jubileum op 30 juni dat bol staat van de activiteiten voor jong en oud. Nu maar hopen dat ook de weergoden de Heuvellaan gunstig gezind zijn zodat de 'burgemeester' compleet met ambtsketen het feest op gepast wijze kan openen.

DOOR HENNIE RIBBENS


Op tafel liggen stapels fotoalbums en krantenknipsels. Een klein deel van de geschiedenis van de heuvellaanfeesten. Sommige foto's zijn al verkleurd en de knipsels geel en met rafelige randjes. Omringd door al dit moois vertelt Cees Dielemans met passie en trots over de beginjaren van de feesten. "Ons voetbalteam, FC Heuvellaan, heeft wel 10 jaar op redelijk niveau zaalvoetbal gespeeld. We voetbalden tegen wijkverenigingen en clubs maar ook tegen bedrijven als de Bondsspaarbank en Philips. De vrouwen deden de voetbalwas. Een hoop t shirts en kousen hoor. Zo ging dat in die tijd. Na 10 jaar zijn we gaan tafeltennissen en sjoelen. Hele andere sporten maar geweldig leuk en dichter bij huis. Iedereen kon en mocht meedoen."

Competitie
Sjoelen en tafeltennissen werd bij de mensen thuis gedaan in de garages. Op verschillende adressen stonden sjoelbakken en tafeltennistafels. In de tuin van Cees stond de tent want na een competitie van een week moest de spanning eraf gefeest worden. "We hebben het regelmatig licht zien worden hoor," lacht Cees. "We speelden met 7 tafels en 7 bakken en er deden zo'n 50 tot 75 mensen mee. We begonnen op maandag na werktijd. Het was wel herfstvakantie maar niet iedereen was vrij natuurlijk. Om de spanning wat te breken marcheerde majorettepeloton The Rainbows op dinsdag altijd de Heuvellaan in. Op donderdagavond was het kwartfinale en op zondag werden de finales gespeeld. Om 16.00 uur ging de tent open voor de prijsuitreiking en barstte het feest los."

Burgemeester
Na 20 jaar gaf Cees het organisatiestokje over aan andere bewoners maar hij is tot op de dag van vandaag nauw betrokken bij het feest. De titel 'straatburgemeester' die hij van zijn buren kreeg doet hij eer aan. Olaf van Dijk kwam 12 jaar gelden in de Heuvellaan wonen en zit nu ook in de organisatie van het feest. "Cees levert nog altijd de springkussens en een deel van de spellen. Ook al heeft het feest nu een andere invulling gekregen zonder Cees geen feest." Wat Cees nog wel graag zou willen is een bezoekje aan de straat van de echte burgemeester. "Wethouders hebben we al wel genoeg gezien in al die jaren. Ik heb burgemeester Niederer gevraagd om te komen maar hij had al iets anders. Maar ons feest begint al om 13.00 uur en gaat door tot het ochtendgloren. De burgemeester is ook informeel welkom 's avonds op het feest. Ik hoop dat hij toch even tijd kan vrijmaken."

Straat
De feesttent staat de laatste jaren niet meer in de tuin van Cees maar gewoon op straat in de Heuvellaan. De festiviteiten vinden allemaal plaats in en rond de feesttent. Wat wel is gebleven zijn de hand en spandiensten van alle buurbewoners. De hapjes worden zelf gemaakt en de frietjes voor de kinderen zelf gebakken. De buurbewoners betalen mee aan het feest en de sponsors zijn kleine ondernemingen uit de straat of buurt. Het grootste deel van de inwoners is betrokken maar het is wel iets minder geworden dan vroeger vertelt Olaf. "Mensen zijn tegenwoordig drukker en er is veel meer te doen dan veertig jaar geleden. Toch zijn we er trots op dat er nog altijd jaarlijks zo'n dertig kinderen deelnemen en een veelvoud daarvan 's avonds komt feesten. Er is veel saamhorigheid in de straat en er is nooit ruzie."

Feest
Op zaterdag 30 juni wordt het feest om 13.00 uur geopend door de straatburgemeester. De middag is vooral voor de kinderen. Zij kunnen deelnemen aan tal van spellen zoals doelschieten, tafeltennis en oud Hollandse spelletjes. Er komt een clown, er wordt geschminkt, er is een springkussen, een quiz en een loterij. Na afloop wordt de Barbecue aangestoken en kan het feest in de tent beginnen. De zangers Danny van Loon en Jan Koevoet maken de avond compleet. Ook oud inwoners en uitgetrouwden zijn van harte welkom op feest. Aanmelden mag maar is niet noodzakelijk. [l]