Directeur Jac de Hoon tussen enkele leerlingen van De Kameleon. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Directeur Jac de Hoon tussen enkele leerlingen van De Kameleon. FOTO RENÉ BRUIJNINCX

Directeur Jac de Hoon zwaait Kameleon uit

ROOSENDAAL – Jac de Hoon, directeur van ZMLK-school De Kameleon, neemt op woensdag 4 juli afscheid van het onderwijs. Hij heeft er dan een dienstverband van bijna 45 jaar opzitten, waarbij zijn werk zijn hobby en zijn hobby zijn werk was.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

"Ik ben geboren in het Gasthuis in Etten-Leur, maar opgegroeid in Sprundel. Mijn ouders hadden daar hun boerderij, en ik ben vervolgens mijn hele leven in Sprundel blijven wonen", vertelt Jac aan het begin van het gesprek. "Mijn ouders hadden een klein gemengd bedrijf, waar het paard voor de trekkracht zorgde en wij als kinderen onze bijdrage leverden. 's Ochtends hielpen we met melken en in de vakantie deden we alle klussen die op de boerderij moesten worden uitgevoerd. Via de St, Jansschool in Sprundel, en de Ulo, kwam hij uiteindelijk via de Havo-top terecht op de Pedagogische Academie Het Withof in Etten-Leur. "Nadat ik was afgestudeerd, volgden een heleboel zaken als vanzelfsprekend elkaar op. Je kunt gerust zeggen dat mijn carrière vorm heeft gekregen omdat ik vanaf het begin mensen tegenkwam die in me geloofden en vertrouwen in me hadden." Als voorbeeld noemt hij 8 september 1973. "Ik werd in door mevrouw Romme gevraagd om in te komen vallen op de Agnesschool in de Norbartlaan. Toen ik haar meldde dat ik in militaire dienst moest, gaf ze aan dat ze uitstel zou regelen. En dat tot 3 keer toe."

Uitdaging

"Uiteindelijk hoefde ik niet in dienst en werd door haar benoemd als adjunct-directeur. Ik kreeg een officiële stofjas en was in feite een veredelde conciërge." De jaren erna waren ronduit hectisch te noemen. Het samenvoegen van scholen, de andere kijk op het Speciale Onderwijs en de enorme groei daarvan, maakten van Jac de Hoon de gedreven onderwijsman die hij nog steeds is. "Sommige directeuren bouwen een school in hun carrière, maar ik heb zowel de bouw van de Kameleon als De Markiezaten in Bergen op Zoom begeleid." De Hoon geeft ook nadrukkelijk aan dat hij zich het eerste jaar nergens aan gaat binden. "Er zijn mensen die het over een zwart gat hebben, maar daar ben ik niet zo bang voor", knikt hij bemoedigend.

Afscheid

"Feesten mag, maar liever niet met mij als hoofdpersoon", laat Jac zich al snel ontvallen als zijn afscheid ter sprake wordt gebracht. De VSO-leerlingen uit Bergen op Zoom gaan op 3 juli naar de film en daarna is er een afscheidsviering op school. In Roosendaal wordt op 4 juli 's ochtends het afscheid gevierd. Tussen de middag lunchen we en is er een afscheidsreceptie voorbereid. "Waar ik naar uitkijk is de reünie voor oud-leerlingen en –medewerkers. Daar passeren vast 45 mooie onderwijsjaren."

Jac de Hoon sluit af, zoals hij dat altijd gedaan heeft: "Ik neem eigenlijk geen afscheid, ik ga gewoon weg. En dat ik in die 44 jaar en 11 maanden onderwijs mijn werk heb mogen doen, zonder een dag ziek te zijn geweest, is een geschenk op zich", sluit hij met dankbaarheid zijn terugblik op zijn onderwijscarrière af.[l]