Er wordt onder andere gekeken hoe Visdonk toegankelijk kan worden voor alle doelgroepen FOTO REMKO VERMUNT
Er wordt onder andere gekeken hoe Visdonk toegankelijk kan worden voor alle doelgroepen FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Meer toegankelijkheid voor mensen met beperking

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal wil zich extra gaan inzetten voor het toegankelijk maken van de openbare ruimte voor mensen met een beperking. Daarom wordt op 14 november een speciale bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van organisaties, zoals Visio (ondersteuning voor mensen met een visuele beperking).

DOOR REMKO VERMUNT

In november 2017 kregen burgemeester en wethouders van de gemeenteraad de opdracht om Roosendaal toegankelijk te maken voor iedereen. Als leidraad werd hierbij het VN-verdrag genoemd. Volgens het CBS heeft dit verdrag betrekking op ruim twee miljoen Nederlanders en voor de gemeente Roosendaal komt dit neer op zo'n 10.000 inwoners. De gemeenteraad vroeg om een overzicht van wat er allemaal al gedaan wordt voor mensen met een beperking én wat er de komende jaren nog gedaan kan worden. Dat actieplan had eigenlijk in het voorjaar al bij de raad moeten zijn, maar het gemeentebestuur laat nu weten dat zo'n actieplan wel wat tijd kost.

Ambassadeurs

Zo is eerst gekeken naar wat het Verdrag precies inhoud. Daarnaast is gezocht naar mensen die als ambassadeur van het VN-Verdrag willen optreden binnen de gemeente. "Deze zijn gevonden in onder andere de webmaster, projectleider Stadskantoor en de adviseur verkeer en mobiliteit." Maar, het doel is dat uiteindelijk alle ambtenaren bij de uitvoering van hun taken rekening houden met mensen met een beperking.

Samenwerking

Om uiteindelijk tot een goed actieplan te komen heeft de gemeente al diverse gesprekken gevoerd met bijvoorbeeld het ROGEP (Roosendaals Gehandicapten Platform), GGZWNB, de Mytylschool, Visio en Hoormij. "Er staan nog gesprekken gepland met SDW en de leerlingenraad en ouderpanel van de Mytylschool." Deze organisaties hebben allemaal aangegeven betrokken te willen worden bij het opstellen van het actieplan. Daarom wordt voorgesteld om op 14 november een speciale informatieavond te houden met vertegenwoordigers van alle doelgroepen om gezamenlijk de accenten voor de komende jaren te bepalen.

Quickscan

Tot die tijd wordt in ieder geval een quickscan uitgevoerd op alle gemeentelijke taken om een overzicht te krijgen van de mate waarin Gemeente Roosendaal nu al bezig is met thema's die een relatie hebben met het VN-Verdrag. De uitkomsten van deze quickscan worden in het najaar verwacht.

Projecten
Los van de accenten die het gemeentebestuur in november wil gaan vastleggen, hebben zij al een drietal projecten/thema's benoemd die ze als vliegwiel willen gebruiken. "Dat betekent dat we deze projecten gebruiken om ervaring op te doen met het waarborgen/ontwikkelen van een toegankelijke omgeving, zowel binnen een gebouw als in een nieuw in te richten stedelijke ruimte en een bestaande recreatieve omgeving." Het gaat hierbij om de renovatie van het Stadskantoor, de ontwikkeling van Stadsoevers en de toegankelijkheid van natuurgebied Visdonk. "Een goede toegankelijkheid van het Stadskantoor voor mensen met een beperking is een eis die wordt meegenomen in de renovatie." De verschillende organisaties worden tijdens de renovatie betrokken bij keuzes die de toegankelijkheid van het gebouw raken. Bij de inrichting van Stadsoevers wordt eveneens gekeken naar de kansen om toegankelijkheid vanaf de tekentafel mee te nemen. Bij natuurgebied Visdonk wordt gekeken hoe ook mensen met een beperking optimaal kunnen genieten van het natuurgebied. "De natuur houdt geen rekening met toegankelijkheid." Visdonk is volgens de gemeente de ideale plek om te leren en te ervaren hoe hier invulling aan kan worden gegeven. [l]