De kinderen konden spelen, maar kregen ook een demonstratie van de politie FOTO REMKO VERMUNT
De kinderen konden spelen, maar kregen ook een demonstratie van de politie FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Kinderen spelen er op los tijdens derde AB-dag

ROOSENDAAL - Tientallen kinderen waren woensdagmiddag aan het spelen op het veld naast het AB-fietspad tijdens de speciale AB-dag. Deze dag is in het leven geroepen om zowel kinderen als ouders met elkaar in contact te brengen, zodat de saamhorigheid in de wijk wordt vergroot en het veiligheidsgevoel toeneemt.

DOOR REMKO VERMUNT

Hoewel het officieel de derde editie was van de AB-dag, wordt er door de organisatie gesproken over de tweede editie. "Begin 2017 hebben we de eerste editie gehouden, maar die viel letterlijk in het water", vertelt Jerome
de Clercq, buurtsportcoach namens Sportservice Noord-Brabant (SSNB). Deze organisatie heeft samen met verschillende partners de AB-dag opgezet. "Er kwamen signalen vanuit de wijk binnen dat er niet veilig meer gespeeld en gesport zou kunnen worden op dit veld", legt Jerome uit. "Kinderen kwamen huilend thuis, omdat ze gepest of weggejaagd werden." Die klachten bereikten ook de gemeente en die is daar meteen mee aan de slag gegaan.

AB-Dag

Onder andere Sportservice Noord-Brabant werd ingeschakeld, maar ook andere instanties zoals BOOST, WijZijn Traverse, de politie, het bewonersplatform, het Dijksteeke en Wegwijs RSD. "Zo zijn we bijvoorbeeld gestart met het aanbieden van na-schoolse activiteiten", legt Jerome uit. "Maar we zijn ook gestart met de AB-dag, in navolging van de Desdiadag (Desmijndijk/Diamantdijk). Het is een mooie gelegenheid om als buurt bij elkaar te komen en elkaar te leren kennen." De projectgroep rondom de Kortendijk zet vooral sport in om dichter bij de jongeren te komen. "Hierdoor kunnen verbindingen gelegd worden met alle organisaties in de wijk, om zodoende signalen met betrekking tot de kinderen (denk aan huiselijk geweld, armoede in het gezin, radicalisering, drugsgebruik, pestgedrag, crimineel gedrag, psychische problemen, etc.) te signaleren en te zorgen dat de juiste persoon bij de juiste organisatie terechtkomt." Daarnaast wordt er binnenkort een watertappunt aangelegd en er zijn plannen om het veld her in te richten, zodat er voor alle doelgroepen iets te doen is.

Veilige omgeving
Volgens wijkagent Jack van Nassauw is er ook weinig reden tot klagen in de wijk. Er komen weinig klachten binnen van overlast op het veldje. "Natuurlijk is er soms wel een incidentje, maar dat is in iedere wijk. Qua veiligheid is het gewoon prima hier. Er waren wel schietpartijen in de wijk, maar dat is van een heel ander kaliber. Dan heb je het niet meer over overlast." Waar de wijkagent zich wel hard voor wil maken rondom het AB-pad, is de overlast van hondenpoep op het veld. "Er wordt hier heel veel gevoetbald en het is echt een speelveld, maar de kinderen ervaren veel overlast van mensen die hun hond laten poepen op het veld. Dat willen we tegengaan, maar verder hebben we hier weinig werk aan." Om de kinderen te laten zien wat de politie allemaal doet, werd er zelfs een demonstratie gegeven. Zo liet de politie zien hoe ze iemand aanhouden als ze op de fiets zitten, wat pepperspray met je doet en hoe je jezelf kan verdedigen als mensen je aanvallen. Onder luid gejuich werd één van de kinderen zelfs in de boeien geslagen.

Ouders

Hoewel de dag vooral bedoeld was voor ouders én kinderen, zijn er toch vooral veel kinderen te vinden op het veld. "We hebben aan de ouders meegegeven dat ze hun kinderen kunnen laten spelen, maar dat het leuk zou zijn als ze even zouden blijven", vertelt Jerome. Volgens het Bewonersplatform Kortendijk is daar echter weinig gehoor aan gegeven. "Wij richten ons met name op de ouderen, maar die ontmoeting komt vandaag niet helemaal uit de verf", vertelt Annette van Bruinissen. "Er zijn nog te veel mensen uit de wijk die geen kennis hebben van ons bestaan, terwijl we een verbindende factor kunnen zijn", stelt Van Bruinissen. "Mensen blijven soms klagen over hun wijk en dat horen we dan via via, maar wij kunnen ze de juiste weg wijzen zodat er ook daadwerkelijk iets gedaan wordt. Mensen mogen ons altijd benaderen via Facebook." [l]