In 22 jaar volgden een paar duizend kinderen theaterlessen bij Hofplein in Roosendaal.
In 22 jaar volgden een paar duizend kinderen theaterlessen bij Hofplein in Roosendaal. Foto:

Doek valt voor Jeugdtheater Hofplein

ROOSENDAAL – Jeugdtheater Hofplein vertrekt na 22 jaar uit Roosendaal. De leerlingen zijn geïnformeerd over de beslissing. "We hebben dit besluit genomen met pijn in ons hart, maar konden helaas echt niet verder", vertelt Audrey Janssen, hoofd marketing bij Hofplein. De laatste jaren kwamen er weinig spelers bij in de jongste leeftijdscategorie. Ook kreeg de theaterschool vanuit de gemeente Roosendaal geen structurele subsidie meer.

DOOR MONIQUE JANSEN

Daarnaast had Jeugdtheater Hofplein het ook financieel moeilijk. De gemeente Roosendaal heeft de subsidie aan de theaterschool helemaal afgebouwd. Daardoor moet het jeugdtheater geheel op eigen benen staan.

Musicalscene

Dat is een klus die moeilijk te klaren is. "Onze spelers zijn amateurs, maar onze docenten zijn allemaal professionals. Dat is echt hun beroep", vertelt Janssen. Dat betekent dat Jeugdtheater Hofplein lessen op een hoog niveau kon geven. Jarenlang was de theaterschool in Roosendaal het adres voor kinderen om kennis te maken met de musicalscene. Zij volgden repetities en traden uiteindelijk op met een uitvoering in schouwburg De Kring. De laatste voorstellingen van Hofplein waren op locatie. "We hebben afgesloten met een heel mooi project", geeft Janssen aan. De laatste theaterprojecten stonden in het teken van de Tweede Wereldoorlog. De toneelspelers namen de bezoekers mee naar markante gebouwen waar ze een indrukwekkend schouwspel opvoerden. De voorstelling 'Dromen, of dat we nog wisten' speelde zich bijvoorbeeld af in klooster Mariadal en vertelt het verhaal van de nonnen die Joodse kinderen een schuilplaats boden. Deze voorstelling werd bekroond met de Jongeren Cultuurprijs 2017.

'We gaven in één jaar les aan 350 kinderen'

Leslocaties

De leerlingen van Jeugdtheater Hofplein volgden jarenlang lessen in muziekschool deSuite en later in het Jan Tinbergen College (JTC). "Op een gegeven moment waren er zoveel kinderen dat we ook les gaven in de School voor Expressie. Leerlingen liepen dan geregeld tussen de twee gebouwen", blikt Janssen terug. Op het hoogtepunt volgden 350 kinderen per jaar de theaterlessen in Roosendaal. Nu waren dat er nog maar enkele tientallen. In totaal kwamen een paar duizend kinderen in aanraking met Jeugdtheater Hofplein.

Meer keuzemogelijkheden

Volgens Audrey Janssen zijn er verschillende redenen voor de afkalvende belangstelling voor musicallessen: "Er is niet zomaar één verklaring voor. Kinderen hebben veel meer keuzemogelijkheden tegenwoordig. Ook komen we uit economisch lastigere tijden, waardoor ouders hun kinderen niet meer op vier hobby's tegelijk doen." De laatste jaren kwamen er ook theateraanbieders bij in Roosendaal, waardoor ook de concurrente toenam. Jarenlang was Jeugdtheater Hofplein het enige adres in de stad waar je musicallessen kon volgen.

Liefde voor theater

De docenten achter Jeugdtheater Hofplein blikken tevreden terug op hun Roosendaalse hoofdstuk. "We hebben veel mooie voorstellingen gegeven en heel veel kinderen en jongeren de liefde voor theater bijgebracht. Dat hebben we jarenlang met plezier gedaan. Dat is van hele grote waarde", meent Jansen. Hoewel de theaterschool zich terugtrekt uit Roosendaal, bestaat er nog steeds de mogelijkheid om lessen te volgen. Kinderen zijn nog steeds van harte welkom op de leslocaties in onder meer Rotterdam, Middelharnis en Barendrecht. Janssen begrijpt wel dat deze plaatsen voor de meeste jeugdige spelers en hun ouders te ver weg is. In Roosendaal is het doek inmiddels definitief gevallen. De laatste voorstelling is in mei gegeven.[l]